Maijs ir īstais rabarberu laiks, jo šajā mēnesī tie ir vissulīgākie un mīkstākie. No rabarberiem var pagatavot dažādus garšīgus dzērienus. Labāk ir tos nekarsēt, lai saglabātos vitamīni un citas vērtīgas vielas.

Reklāma

Rabarberi labi sader ar citronu, laimu un apelsīnu.
 Savukārt no garšvielām rabarberam piestāv kanēļa standziņa, kardamons un vaniļa.
 Rabarbers ir skābs, tāpēc to ieteicams kombinēt kopā ar zemenēm.


Ja rabarberus sagriež gabaliņos, pārber ar cukuru un atstāj uz nakti suloties, no rīta būs gards sīrups, ko atšķaida ar ūdeni, pieliek piedevas, ledus gabaliņus, un dzēriens gatavs.


No rabarberiem var izspiest sulu, pievienot cukuru, piestā saberztas piparmētras un iegūt stipru koncentrātu, ar ko papildina bezalkoholiskos un alkoholiskos kokteiļus. 

Ledusskapī nekarsēts glabājas nedēļu. Lai ilgākā laika posmā nesarūgtu, koncentrāts jāuzkarsē.

Ar laimu un piparmētru


Rabarberi ar laimu un piparmētru.

• 3–4 rabarberu kāti


• 2 laimi


• 75–100 g cukura


• sauja jauno piparmētru zariņu


• 1 l ūdens


Piparmētras sakapā ar nazi un pēc tam saberž piestiņā. Rabarberu kātus nomizo un smalki sagriež. Laimus sagriež plānās šķēlītēs. Visu liek krūkā, pārkaisa ar cukuru, samaisa un ļauj diennakti ledusskapī nostāvēties. Uzlej ūdeni, samaisa un pasniedz ar ledus gabaliņiem. Ja nav laika diennakti turēt ledusskapī, var izlīdzēties ar ātro variantu – visas sastāvdaļas likt katlā un 10 minūtes vārīt uz lēnas uguns. Pēc tam nokāst, atdzesēt un likt galdā. 


Ogu un rabarberu dzēriens


Ogu un rabarberu dzēriens
.

• 5 rabarberu kāti


• 200 g saldētu dārza ogu


• 75 g cukura


• 1,2 l ūdens



Rabarberus nomizo, smalki sagriež un ber katliņā. Pievieno saldētas ogas, cukuru un aplej ar ūdeni. Pavāra minūti, izslēdz uguni un ļauj četras stundas iestāvēties. Nokāš. Pasniedz ar ledus gabaliņiem, citām saldētām ogām un pēc vēlēšanās – ar citrona vai apelsīna šķēlītēm. Garšo pavisam citādi nekā bez vārīšanas gatavotie dzērieni, bet vitamīnu zudums ir mazāks nekā kompotam.


Rabarberu ledustēja 


Rabarberu ledustēja .

• 5 lieli rabarberu kāti


• 150 g cukura


• 1 l ūdens



Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar cukuru un ļauj 3–4 stundas atsuloties. Ja ir iespēja, ar stampiņu vēl saspaida, lai masa kļūst sulīgāka. Uzlej aukstu ūdeni un noliek ledusskapī ievilkties. Vislabāk garšo aukstumā vismaz diennakti nostāvējis dzēriens. Karstā laikā to pasniedzot ar ledus gabaliņiem, var labi atvēsināties.


Rabarberi.

Aptauja

Par kādu saturu LASI.LV būtu gatavs maksāt?

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.