Ātri, viegli, gardi, svaigi, veselīgi – šo uzskaitījumu var turpināt bezgalīgi, kad runa ir par vasaras vieglāko ēdienreizi – zaļajiem salātiem. Šoreiz iedvesmai – krāsainie salāti ar kukuŗūzu.

Reklāma

Krāsainie salāti

Sastāvdaļas

  • dažādu salātu maisījums
  • kārbiņa konservētas kukurūzas
  • 2 tomāti (sarkanais un dzeltenais)
  • garais gurķis
  • paprika
  • melnās olīvas bez kauliņiem
  • 2 ķiploka daiviņas
  • zaļumi (oregano, pētersīļi, baziliks)
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes balzametiķa
  • 1 ēdamkarote saldskābās čili mērces
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Kukurūzai nolej šķidrumu. To pieber salātu maisījumam. Gurķi sagriež ripiņās, papriku un tomātus – gabaliņos.

Balzametiķim pievieno saspiestas ķiploka daiviņas, čili mērci, olīveļļu, pieber sāli un piparus. Mērci cītīgi samaisa. 

Eļļu mērcei pievieno kā pēdējo, lēnām ietecinot un iekuļot, – tad mērcei būs patīkama konsistence.

Sasmalcina zaļumus. Ar to daudzumu nevajadzētu pārspīlēt – no katra izvēlētā veida pa pāris zariņiem. Tos pievieno mērcei.  Mērci pārlej salātiem un viegli iecilā. Pievieno olīvas, kuras var sagriezt uz pusēm vai ripiņās.

Der zināt

Kāpēc salāti podiņos vai ar sakni? 

  • Salāti savu bioloģisko aktivitāti saglabā īsu laiku. Divu stundu laikā pēc to nogriešanas zūd jau 30% vitamīnu. Tāpēc tie dārzā nevis jāgriež, bet jāizrauj ar sakni, tāpēc arī veikalā labāk salātus pirkt podiņos.
  • Ja salātus dažas dienas glabā ledusskapī, tos, aprasinātus un ietītus lina dvielītī, liek vidējā plauktā.
  • Salātus nemazgā zem tekoša ūdens, bet gan ātri noskalo lielā bļodā ar aukstu ūdeni.

Padoms

  • Ja salātu mērces ir par daudz, to burciņā var uzglabāt ledusskapī. Uz jogurta (krējuma) bāzes gatavoto ne ilgāk par trim dienām, bet uz olīveļļas bāzes – pat nedēļu. Pirms lietošanas mērce atkal cītīgi jāsamaisa.
Salāti.
  • Salātus nosusina papīra dvielī vai ar centrbēdzes spēku darbināmā salātu žāvētājā.
  • Salātus negriež, bet saplucina.

Idejas

Kraukšķīgumam salātiem pievieno sēklas vai dīgstus, apceptu bekonu, grauzdiņus.

Pikantumam liek marinētus dārzeņus, mērcei – sinepes.

Pārsteigumam: avokado, mango, zemenes, jāņogas, vīnogas (bez kauliņiem).

Ja mērce šķiet par skābu, tai pievieno mazliet cukura vai medus. Sojas mērce piešķir sāļumu un tumšāku krāsu.