Maigi zaļas un tumši zaļas, ar sarkanu maliņu, rozā rozeti, smalkas un lielas, krokotas un skarainas – tās visas ir salātu lapas. Bet ar zaļajiem salātiem vien nebūsi paēdis!

Reklāma

Tos daudzveidot un pilnveidot var ar citiem dārzeņiem: tomātiem, gurķiem, seleriju kātiem, sīpoliem, papriku. 

Salātiem piestāv maiga vistas gaļa, garneles, zivtiņas, dažādi sieri.

Olbaltumvielas - olas, gaļa vai zivis vienmēr padarīs salātus sātīgākus. 

Zaļie salāti.

Bet mērcītes ir kā punkts uz “i”, jo ar tām var iztapt jebkuram ēdējam – gan tiem, kuri dod priekšroku salātiem ar krējumu, gan tiem, kuri izbauda olīveļļu vai iztiek ar jogurtu. 

Bet visracionālāk būs tad, ja saimniece galdā liek saplucinātus salātus, sagrieztus dārzeņus, un tad jau katrs no uz sava šķīvja tiem uzlej kādu no mērcītēm, kas tiek pasniegtas atsevišķā traukā.

Salāti ar vistas akniņām

Sastāvdaļas

  • 300 g vistu akniņu
  • 1 ēdamkarote miltu
  • olīveļļa
  • pa pusgalviņai vai dažas lapas triju dažādu veidu salātu (Lollo Roso, endīvijas, batāvijas, lauka salāti, ledussalāti, romiešu lapas, rukola)
  • liels ābols
  • apelsīns
  • pusgreipfrūts
  • 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • citrona sula
  • ķiplokpipari
  • rozmarīns
  • franču sinepes
  • sāls

Pagatavošana

Akniņas notīra – noņem plēvītes, nomazgā, nosusina. Tās apviļā miltos un karstā eļļā apcep.

Notīra apelsīnu un greipfrūtu. Izfilē (noņem plēvīti no daiviņām). Ābolu sagriež plānās šķēlītēs, kuras apslaka ar citrona sulu.

Mērcei ēdamkaroti sinepju samaisa ar 2 ēdamkarotēm olīveļļas, 2 ēdamkarotēm baltvīna etiķa, pievieno rozmarīnu un ķiplokpiparus, sāli.

Salātlapas saplucina un liek uz šķīvja, uz tām – akniņas un augļus, pārlej mērci.

Der zināt

Kāpēc salāti podiņos vai ar sakni? 

  • Salāti savu bioloģisko aktivitāti saglabā īsu laiku. Divu stundu laikā pēc to nogriešanas zūd jau 30% vitamīnu. Tāpēc tie dārzā nevis jāgriež, bet jāizrauj ar sakni, tāpēc arī veikalā labāk salātus pirkt podiņos.
  • Ja salātus dažas dienas glabā ledusskapī, tos, aprasinātus un ietītus lina dvielītī, liek vidējā plauktā.
  • Salātus nemazgā zem tekoša ūdens, bet gan ātri noskalo lielā bļodā ar aukstu ūdeni.

Padoms

  • Ja salātu mērces ir par daudz, to burciņā var uzglabāt ledusskapī. Uz jogurta (krējuma) bāzes gatavoto ne ilgāk par trim dienām, bet uz olīveļļas bāzes – pat nedēļu. Pirms lietošanas mērce atkal cītīgi jāsamaisa.
  • Salātus nosusina papīra dvielī vai ar centrbēdzes spēku darbināmā salātu žāvētājā.
  • Salātus negriež, bet saplucina.

Idejas

Kraukšķīgumam salātiem pievieno sēklas vai dīgstus, apceptu bekonu, grauzdiņus.

Salātu satāvdaļas.

Pikantumam liek marinētus dārzeņus, mērcei – sinepes.

Pārsteigumam: avokado, mango, zemenes, jāņogas, vīnogas (bez kauliņiem).

Ja mērce šķiet par skābu, tai pievieno mazliet cukura vai medus. 

Sojas mērce jebkuriem salātiem piešķir sāļumu un tumšāku krāsu.