Nekādu atrunu, ka negribas dārzeņus! Tie ir tik svaigi, kraukšķīgi, sulīgi. Atliek tikai meklēt variantus, kā tos dažādi pagatavot. Protams, priekšroka svaigajiem! Glīti sapilda un ēd. Bet cepti krāsnī vai sautēti katlā ar dažādām mērcītēm, dārzeņi jau ir goda vietā kā pamatēdiens.
Pildīšanai piemēroti:
- paprika
- tomāti
- kabači
- baklažāni
- gurķi
- ķirbji
- patisoni
- kolrābji
- kāļi
- bietes
- kartupeļi
- sīpoli
Pildīšanai noderēs:
- mīkstums, kas izgrebts no dārzeņa, ko paredzēts pildīt (atbrīvojot no sēklām)
- graudaugi (rīsi, kuskuss, grūbas, griķi, lēcas, pasta)
- gaļa (malta, sīki sakapāta, konservi)
- sēnes
- siers (feta, brinza, cietais siers pārkaisīšanai)
Pildīti baklažāni
Sastāvdaļas
- 2 baklažāni
- 200 g sēņu (gailenes, šampinjoni )
- 200 g liesas maltās gaļas
- 100 g siera
- 2 sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- sāls, svaigi malti melnie pipari
- olīveļļa
- pētersīļi
Mērcei:
- 150 g bezpiedevu jogurta
- 2 ķiploka daiviņas
Pagatavošana
Baklažānus pārgriež gareniski, uzmanīgi izņem mīkstumu. Pusītes pārkaisa ar sāli un atstāj bļodā, lai atsulojas.
Sīki sagriež izgrebto baklažāna mīkstumu. Sasmalcina sīpolus, ķiploku, sagriež sēnes, sasmalcina pētersīļus, sieru sarīvē.
Eļļā uz pannas vispirms apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, pievieno sagrieztās sēnes un cep 2–3 minūtes. Tad iemaisa ķiploku, baklažānu mīkstumu un malto gaļu. Visu maisot apcep, pirms gatavības pieber 2/3 sasmalcināto pētersīļu un 2 ēdamkarotes rīvētā siera.
Baklažānu pusītes nosusina papīra dvielī. Liek ietaukotā karstumizturīgā traukā un pilda ar sagatavoto pildījumu. Cep 200 oC aptuveni 25 minūtes.
Uzkaisa atlikušo sieru un ieliek karstajā cepeškrāsnī, lai siers izkūst.
Pasniedzot pārkaisa pētersīļu zaļumus. Klāt pasniedz ķiploku mērci – bezpiedevu jogurtā iemaisa saspiestu ķiploku un mazliet sāls.