Klimpiņas ir lietuviešu cepelīnu līdzinieces. Prasa nedaudz pacietību, bet, kad piešaujas, izdodas godam.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 8–10 kartupeļi
  • 300 g maltās gaļas
  • 4 speķa šķēles
  • 3 sīpoli
  • 2–3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1 ola
  • 3–4 melno piparu graudi
  • 1 lauru lapa
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

Divus kartupeļus novāra ar visu mizu, nomizo un samaļ. Atlikušos kartupeļus nomizo un smalki sarīvē, nospiež sulu, nostādina cieti, ko pievieno atpakaļ kartupeļu masai. Abas masas sajauc kopā, pievieno olu, sāli un samīca viendabīgu masu.

Malto gaļu sajauc ar sasmalcinātu sīpolu, sāli un maltiem melnajiem pipariem. Tad no sagatavotās kartupeļu masas veido bumbiņas, tās saplacina, vidū liek gaļas masu, aizloka maliņas un saveļ bumbā.

Katlā uzvāra ūdeni, iemet lauru lapu, melno piparu graudus un sāli. 

Verdošajā ūdenī liek klimpas un vāra 30 minūtes.

Pannā eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un kubiņos sagrieztu speķi. Pievieno skābo krējumu. Izvārītās klimpas liek pasutināties sīpolu mērcē. Pasniedz ar mērci.

Vispārīgi padomi kartupeļu gatavošanā

  • Pavasarī kartupeļus liek vārīties aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no solanīna – dzīvam organismam kaitīgas vielas, kas kartupeļos attīstās asnu dīgšanas periodā.
  • Vārot nomizotus vecos kartupeļus, pielej mazliet piena. Kartupeļi kļūs gaišāki, un uzlabosies to garša.
  • Kartupeļus vāra uz mērenas uguns, tad tie izvārās vienmērīgāk.
  • Gatavojot kartupeļu biezeni, masai pievieno verdošu pienu, jo auksts piens biezeni padara ķepīgu, pelēku.
  • Ja kartupeļi nebūs izvārījušies mīksti, gatavojot biezeni, tā garša tiks sabojāta.
  • Ja izvārītos kartupeļus biezenim kuļ ar mikseri, sanāks ķīselim līdzīgs ēdiens, nevis biezenis.
  • Ja biezenim pievieno nedaudz sviesta, ēdiens būs daudz gardāks.
  • Pieliekot biezenim apceptus sīpolus vai sēnes, sanāks pamatēdiens, kam nevajadzēs piedevu.
Kartupeļi ar dillēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.