Izmantojot ikdienā bieži lietotus produktus, iespējams pagatavot debešķīgu Ziemassvētku maltīti. Atšķirībā no dienišķiem ēdieniem vairāk jāizmanto dažādas marinādes, mērcītes un piedevas. Šādi rīkoties iesaka konditori Maija un Jānis Kairi, kuri saimnieko savā “Kairi cafe”.

Reklāma

– Piemēram, ceptas cūkas ribiņas var pasniegt ar grūbām, kuras ne tikai novāra, kā to darītu ikdienā, bet arī papildina ar mērci, kas sastāv no saldā krējuma, buljona un svaigā siera, – iesaka Jānis Kairis. – Šo ēdienu pievienotā vērtība ir tā, ka daudz ko var pagatavot iepriekš, lai saimniecei nav visa svētku diena jāpavada pie plīts. Grūbas var izvārīt savlaicīgi un glabāt ledusskapī, arī cūkas ribiņas var izcept iepriekš un nesteidzoties izvārīt ķirbju krēmzupu. 


Grūbas ar cūkgaļas ribiņām un ceptiem dārzeņiem


Grūbas ar cūkgaļas ribiņām un ceptiem dārzeņiem.

(1 porcija) 


• 100 g grūbu


• 2 ēdamkarotes saldā krējuma


• 1 ēdamkarote svaigā siera


• 2 ēdamkarotes vistas vai dārzeņu buljona


• Cūkgaļas ribiņas ar kauliņu


Marinādei 


• Tomāti


• Paprika


• Sīpols


• Ķiploks


• Vorčesteras mērce


• Sāls


• Pipari


• Timiāns


• Rozmarīns


Grūbas izmērcē un vāra sālsūdenī, līdz mīkstas. Tad pievieno buljonu, saldo krējumu, svaigo sieru un samaisa. Ja vēlas, var pielikt arī smalki sagrieztus zaļumus. 


Cūkgaļas ribiņas diennakti notur marinādē. Lai to pagatavotu, sablendē tomātus, papriku, sīpolu, dažas ķiploka daiviņas, sāli, piparus, timiānu, rozmarīnu un Vorčesteras mērci. Šo marinādi arī var izmantot kā mērci (tā ir ļoti garšīga!) grilētiem ēdieniem. 


Kad ribiņas iemarinējušās, izņem no marinādes, ievieto cepamtraukā, uzliek vāku vai pārvelk foliju un aptuveni stundu cep cepeškrāsnī +180 °C. Pēc tam cepamtraukam noņem vāku un ribiņas vēl mirkli pacep, lai gaļa kļūtu zeltaini brūna.


Grūbas un ribiņas pasniedz ar viegli vārītiem jeb blanšētiem dārzeņiem: burkāniem, kāļiem, ziedkāpostiem. Noteikti nevajag pārvārīt, tiem jābūt kraukšķīgiem!


Burkānu kēksiņi ar dzērvenēm


Burkānu kēksiņi ar dzērvenēm.

• 250 g rīvētu burkānu


• 100 g kaltētu dzērveņu


• 150 g kviešu miltu


• ½ citrona sula un miziņa


• 175 g brūnā cukura


• 50 g rapšu eļļas


• 2 olas


• 2 g cepamā pulvera


• 2 g sodas


• 3 g kanēļa


• 1 tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma


• Šķipsniņa sāls


Burkānus sarīvē uz smalkas rīves, sajauc ar eļļu, citrona sulu un miziņu, pievieno arī dzērvenes. Olas puto ar brūno cukuru, līdz iegūst gaisīgu masu. Miltus sajauc ar sodu, cepamo pulveri un piparkūku garšvielu maisījumu. Lai to pagatavotu, vajag 8 g melno piparu, 8 g smaržīgo piparu, 8 g krustnagliņu, 10 g malta ingvera, 10 g malta kanēļa un 45 g koriandra. Visu ieliek kafijas dzirnaviņās un samaļ. Uzglabā slēgtā traukā. Šis piparkūku garšvielu daudzums paredzēts 3 kg miltu vai 5,5 kg mīklas. To pievieno piparkūku mīklai, taču var arī biskvītam un kēksam, tādējādi iegūstot Ziemassvētku garšu. 


Uzputotās olas sajauc ar burkānu masu, tad pievieno miltus ar garšvielām, sodu un cepamo pulveri. Mīklu lej kēksa formiņās un aptuveni 15 minūtes cep cepeškrāsnī +180 °C. Kad kēksi atdzisuši, glazē ar siera un baltās šokolādes masu. Lai to pagatavotu, izkausē balto šokolādi, tajā iejauc svaigo sieru (Rasa, Kārums vai citu) attiecībā 1:2 un sablendē.


Ķirbju krēmzupa


Ķirbju krēmzupa.

(4 porcijas)


• ½ ķirbja


• 1 kabacis


• 200 g burkānu


• 1 sīpols


• 1–2 pastinaki


• 30 g svaiga ingvera


• 3 timiāna zariņi 


• Muskatrieksts


• 200–250 g saldā krējuma


• Sviests


• Gaļas vai dārzeņu buljons


• Nedaudz ķirbju eļļas


• Maizes grauzdiņi


• Dīgsti


Kabaci un daļu ķirbja sagriež gabaliņos (ķirbi var nemizot, jo miza satur daudz ekstraktvielu, līdz ar to zupa būs aromātiskāka!) un 20 minūtes cep cepeškrāsnī +200 °C. Uzkarsētā katlā liek sviestu un apcep lielos gabalos sagrieztus burkānus, pastinakus (tie zupai piešķir bagātīgāku garšu) un sīpolus. Tad pievieno cepeškrāsnī cepto ķirbi un kabaci, pielej buljonu un vāra dārzeņus, līdz tie mīksti. 


Pievieno saldo krējumu, uzkarsē, pēc tam dārzeņu masu sablendē un izberž caur sietu (to dara, ja ķirbis cepts ar visu mizu). Pasniedzot krēmzupu, uzrīvē nedaudz muskatrieksta, uzšļaksta mazliet ķirbju eļļas, pievieno maizes grauzdiņus un dīgstus. Ja vēlas, var pasniegt ar sieru vai garnelēm.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.