Katram no mums ir atmiņas no bērnības, kas ļoti spilgtas saglabājas visu mūžu. Viena no tām ir bērnības garša. 11. maijā svinam Mātes dienu, un arī mēs, žurnāla "Praktiskais Latvietis" veidotāji, nolēmām padalīties ar savām bērnības atmiņām un ēdienu receptēm. Dažkārt šie ēdieni ir ļoti vienkārši, jo arī laiki bija citādi, bet tā ir garša, ko paņemam līdzi savā dzīvē un mēģinām atdarināt. Turklāt atmiņas nesastāv tikai no ēdiena garšas, bet arī sajūtām, kādas tās bija tolaik – bērnībā.
Skaistākās garšas un smaržas
Ēdieni, ko vecāki un vecvecāki gatavoja bērnībā, atmiņā palikuši ne vien ar garšu, bet spilgtāk ar smaržu, krāsām, silto sajūtu, kas bija klātesoša, tos ēdot.
Visvairāk ar bērnību man saistās pavisam necils ēdiens – griķu piena putra ar sviestu, savukārt skaistākā smarža noteikti ir uz ugunskura vārītiem vēžiem ar dillēm. Vecāsmammas pārbaudīts triks bija gatavot rūķu ēdienus, piemēram, izcept ļoti maziņas pankūciņas. Tādām pankūkām, saprotams, ir pavisam cita garša bērnu mutē.
Protams, tika gatavoti arī saldumi, piemēram, riekstiņi ar iebiezināto pienu. Tas gan nenotika bieži, jo visi, kas gatavojuši riekstiņus, zina, ka ir jāsaņemas šim cepienam – ēšanas prieks ir ļoti īss salīdzinājumā ar laiku, kas jāpavada, riekstiņus meistarojot: sākot jau ar bīstamo iebiezinātā piena sagatavošanu jeb bundžiņas vārīšanu katlā, tad mīklas ķepināšanu metāla formiņās, cepšanu un visbeidzot riekstiņu pusīšu salikšanu kopā. Toties procesā varēja piedalīties visi.
Cepam riekstiņus
Smilšu mīklai
- 130 g sviesta
- 260 g miltu
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes cukura (ja grib saldāku mīklu, jāliek vairāk)
- šķipsna cepamā pulvera
- vaniļas cukurs
Pildījumam:
- bundžiņa vārīta iebiezinātā piena
Sviestu patur istabas temperatūrā, lai ir mīksts. Bļodā ber miltus un cepamo pulveri. Sviestu un miltus sajauc kopā, līdz izveidojas drupačas. Pievieno cukuru un olu, sajauc, līdz izveidojas viendabīga masa. Smilšu mīklai ir daudz versiju, un katra noteikti to var gatavot, kā ieradusi. Piemēram, dažkārt olu un cukuru pirms pievienošanas saputo.
Mīklu aptuveni stundu patur ledusskapī. Tad ņem pavisam mazus mīklas pikucīšus un plānā kārtā izlīdzina pa formiņu.
Cep cepeškrāsnī 180 oC aptuveni 10 minūtes. Taču katra krāsns ir citāda, tāpēc jāraugās, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc tam ļauj formiņām atdzist.
Ja riekstiņa pusīte negrib nākt laukā, formiņu var viegli uzsist pa galdu. Vienā pusītē liek iebiezināto pienu, otru pusīti pa virsu, un riekstiņš ir gatavs apēšanai.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem