Uzdodot šādu jautājumu, var saņemt interesantas, pat filozofiskas atbildes. Vieni saka, ka tie atšķiras ar izmēru: tā paša auga lielais nobriedušais auglis ir kabacis, bet mazie, 12–18 cm garie, ir cukīni. Kabacim ir sēklas, cukīni ir viendabīgs mīkstums...

Reklāma

Vēl ir skaidrojums, ka tie atšķiras pēc krāsas: gaiši zaļie, tumši zaļie un koši dzeltenie. Bet, kura krāsa atbilst kabacim, kura – cukīni, atkal katram ir cita pārliecība. Vēl ir skaidrojums, ka cukīni aug krūmā, bet kabači ložņā kā gurķi. Un galu galā – virtuvē galvenais ir garša un veiksmīgi produktu salikumi. Ja apēd un gribas vēl, tad viss ir veiksmīgi.

Dārzeņkopības speciāliste, agronome Mārīte Gailīte skaidro tā:

– Abi atšķiras ar augļa lielumu. Līdz 21 cm garš un 420 g smags, ar mazām, nenobriedušām sēklām un plānu, viegli ieskrāpējamu mizu ir cukīni. Visi, kas ir lielāki, bet ar nenobriedušām sēklām, ir kabači. Izmēri nāk no cukīni standarta, kurš pašlaik ir atcelts, bet to joprojām lieto pēc noklusējuma. Kad sēklas nobriest un miza kļūst cieta, tas patiesībā būtu jāsauc par dārza ķirbi. Krāsai un augļa formai nav nozīmes. Itāliešu valodā zuccha ir ķirbis, bet zucchini – mazais ķirbis jeb kabacis.

Itālijā ir izplatītas šķirnes ar zaļiem augļiem, no tā arī radies juceklis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.