Sunny 20 °C
P. 17.05
Dailis, Herberts, Umberts
Vislielākie zaudējumi monetārā izteiksmē ir piena lopkopībā -  129,25 miljoni eiro.
Vislielākie zaudējumi monetārā izteiksmē ir piena lopkopībā - 129,25 miljoni eiro.
Foto: Anatolijs Subhankulovs / Latvijas Mediji

Lauksaimniekiem piena lopkopības, augļu un ogu, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēs, kuras 2023. gadā ir visvairāk cietušas no dažādiem ekonomiskajiem un klimatiskajiem apstākļiem, piešķirs atbalstu 6 796 780 eiro apmērā, paredz valdībā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi.

Līdzekļus Zemkopības ministrija (ZM) izmaksās no ministrijas budžeta apakšprogrammas "Izdevumi Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) projektu un pasākumu īstenošanai (2023-2027)" tāpat kā līdz šim līdzīga atbalsta gadījumos. 

Pēc atbalsta izmaksāšanas atbalsta saņēmējiem Lauku atbalsta dienests (LAD) šos izdevumus deklarēs Eiropas Komisijai, un finansējums tiks atmaksāts valsts budžeta ieņēmumos.

Atbalsts 6,797 miljonu eiro apmērā tiks sadalīts starp augļu un ogu nozari, lai augļu un ogu saimniecībām segtu ekonomiskos zaudējumus, kas radušies no 2023.gada pavasara sala un salnu postījumiem, un piena lopkopības, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēm, lai šo nozaru saimniecībām segtu lopbarības iegādes izmaksas.

Atbalstu augļkopības nozarē piešķirs tikai tiem augļu un ogu audzētājiem, kuri savus šī gada pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus pieteica apsekošanai LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā un kuru pieteiktās augļkopības platības dabā apsekoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vai Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori.

Atbalsta likme katrai augļu un ogu kultūrai noteikta, pamatojoties uz LLKC datiem par mainīgajām izmaksām 2022. gadā attiecīgajai augļu un ogu kultūrai.

Atbalsta izmaksu administrēs LAD. Lai pieteiktos atbalstam, atbalsta pretendents augļu un ogu nozarē būs jāiesniedz LAD atbalsta iesniegumu, lūdzot izmaksāt atbalstu saskaņā ar apsekoto un cietušo kultūru un platību rezultātiem.

Atbalsta summa tiks aprēķināta, pretendenta attiecīgās augļu un ogu kultūras cietušo platību hektāros reizinot ar attiecīgās cietušās platības postījumu intensitāti un reizinot ar atbalsta likmi attiecīgajai augļu un ogu kultūrai.

LAD ne vēlāk kā desmit dienu, saņemot visus atbalsta iesniegumus, aprēķinās kopējo atbalsta summu augļu un ogu nozarei, nepārsniedzot 3 012 000 eiro.

Finansējuma summa, kas aprēķināta no kopējā finansējuma 6,797 miljonu eiro apmēra, atņemot aprēķināto atbalsta summu augļu un ogu nozarei, tiks izmantota atbalstam lopbarības iegādei piena lopkopības, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēm.

Atbalstu lopkopības nozarē piešķirs piena lopkopības, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozares saimniecībām, ja tās atbilst vismaz vienam no noteikumos noteiktajiem kritērijiem. 

Reklāma

Proti, atbalsts tiks piešķirts, ja saimniecībai ir būtiski samazinājušies ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, ir būtiski samazinājušies ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības uz vienu nosacīto liellopu vienību, 

ir būtiski samazinājies nosacīto liellopu vienību skaits, ir būtiski samazinājušies ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības uz vienu kilogramu piena, kas piegādāts pirmajam pircējam, vai ir būtiski samazinājušies ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības uz vienu realizēto nosacīto liellopu vienību.

Vērtējot šos kritērijus, tiks salīdzināti šī gada deviņu mēnešu dati ar 2022. gada deviņu mēnešu datiem, izņemot trešajā kritērijā, kur tiks salīdzināts nosacīto liellopu vienību skaits 2022. un 2023. gada 1.oktobrī.

Lai saņemtu atbalstu, samazinājumam ir jābūt vismaz par 20%, kas liecina par būtiskām problēmām atbalsta pretendenta saimniecībā, nevis par tirgus svārstībām.

Atbalsta pretendentam LAD būs jāsniedz tikai operatīvos datus par saimniecības kopējiem ieņēmumiem no lauksaimnieciskās darbības 2023. gada deviņos mēnešos. Pārējos nepieciešamos datus LAD iegūst no Valsts ieņēmumu dienesta un Lauksaimniecības datu centra (LDC).

Vienlaikus ZM ir paredzējusi iespēju atbalsta pretendentam izvēlēties un pašam sagatavot operatīvos datus par ieņēmumiem 2022. un 2023. gada deviņos mēnešos attiecīgajā lopkopības nozarē, lai šādā veidā atbalsta pretendents savus ekonomiskos zaudējumus varētu pierādīt ar datiem par saimniecības ieņēmumiem no attiecīgās lopkopības nozares, piemēram, piena lopkopības, nevis kopējiem ieņēmumiem no lauksaimnieciskās darbības, kas var iekļaut ieņēmumus no citām nozarēm, piemēram, graudkopības.

Lai mākslīgi neradītu apstākļus, kad 2023. gadā visiem atbalsta pretendentiem ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības ir samazinājušies, jo līdz 30. septembrim LAD administrētie atbalsti par šo gadu vēl nebūs izmaksāti, noteikumos paredzēts, ka ieņēmumos no lauksaimnieciskās darbības gan 2022., gan 2023. gadā netiek ņemti vērā saņemtie LAD administrētie atbalsti.

Atbalsta summa tiks aprēķināta, atbalsta likmi par vienu nosacīto liellopu vienību reizinot ar šā gada 1. oktobrī atbalsta pretendenta saimniecībā esošo nosacīto liellopu vienību skaitu.

Atbalsta likmi par vienu nosacīto liellopu vienību aprēķinās, pieejamo finansējumu jeb summu, kas veidosies, no kopējās ES ārkārtas finansējuma summas atņemot kopējo aprēķināto finansējuma summu augļu un ogu nozarē, dalot ar visu pieteikto nosacīto liellopu vienību skaitu, bet nepārsniedzot 87,7 eiro par vienu nosacīto liellopu vienību.

Atbalsta pretendents lopkopības nozarē varēs saņemt atbalstu par ne vairāk kā 1000 nosacītajām liellopu vienībām.

Saskaņā ar ZM veikto analīzi par visvairāk skartajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, 2023. gadā kopējie lauksaimniecības nozares ekonomiskie zaudējumi, kurus noteica vairāku ekonomisko un klimatisko apstākļu mijiedarbība, veido 412,32 miljonus eiro. 

Vislielākie zaudējumi monetārā izteiksmē ir piena lopkopības (129,25 miljoni eiro) un graudkopības (106,43 miljoni eiro) nozarei, mazākus zaudējumus cietusi ganāmo mājlopu (84,94 miljoni eiro), lopbarības kultūru (56,51 miljoni eiro), rapša (20,53 miljoni eiro), augļu un ogu (11,82 miljoni eiro) un kartupeļu (2,84 miljoni eiro) audzēšanas nozare.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
LATVIJĀ PASAULĒ
Reklāma