Tā padara ēdienu sulīgāku, papildina garšu, aromātu. Ēdiens bez mērces zaudē daļu savas garšas vērtības.
1. Baltā jeb bešamelmērce
- 1 l piena
- 50 g sviesta
- 50 g kviešu miltu
- pustējkarote maltu balto piparu
- pustējkarote sāls
- šķipsna rīvēta muskatrieksta
Uzkarsētā pannā liek sviestu. Kad tas pilnībā izkusis, pievieno miltus. Karsē, ik pa laikam apmaisot, lai milti būtu nedaudz apgrauzdēti. Miltu un sviesta maisījumam ļauj atdzist un tikai tad pielej uzsildītu pienu, ko iemaisa ar putojamo slotiņu.
Lai mērce nepiedegtu, to gatavo uz lēnas uguns un nepārtraukti maisa. Kad tā sabiezējusi, tai pievieno garšvielas: sāli, baltos piparus un muskatriekstu.
Ja mērci gribas vieglāku, izmanto mazāk miltu un sviesta (40–50 g uz litru piena). Krēmīgākai mērcei vajadzēs 50–60 g miltu un sviesta uz litru piena, bet biezai mērcei 110 g miltu un sviesta uz litru piena, kā arī tā jāvāra nedaudz ilgāk.
2. Brūnā mērce
- 500 ml gaļas buljona, dārzeņu novārījuma vai ūdens
- 30 g kviešu miltu
- 1 sīpols
- puse burkāna
- 1 pētersīļa sakne
- 3 smaržīgie pipari
- 1 lauru lapa
- eļļa cepšanai
- skābais krējums
- sāls
Uz pannas sakarsētā eļļā apcep sīki sagrieztus sīpolus, burkānus un pētersīļa sakni. Pievieno kviešu miltus un maisot karsē, līdz tie kļūst brūngani. Tad pielej šķidrumu, izmaisa, pieliek piparus, lauru lapu un uz lēnas uguns vāra 15–20 minūtes. Pēc tam caur sietiņu izkāš, pievieno skābo krējumu, sāli un uzvāra.
3. Tomātu mērce
- kārba konservētu tomātu savā sulā
- 100 g kūpināta cūkgaļas šķiņķa
- 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa
- 2 sīpoli
- 1 burkāns
- 2 ķiploka daiviņas
- eļļa cepšanai
- malti melnie pipari
- sāls, cukurs
Burkānu, sīpolus un ķiploka daiviņas sīki sakapā, šķiņķi sagriež kubiņos. Pannā sakarsētā eļļā apcep šķiņķi. Pieliek burkānus, ķiplokus, sīpolus un sautē pāris minūšu. Tad iemaisa tomātu biezeni, pieliek konservētos tomātus, pielej ūdeni, pieber sāli, cukuru, piparus un uz lēnas uguns vāra aptuveni pusstundu.
4. Sīpolu mērce
- 500 ml piena
- 2 ēdamkarotes skābā krējuma
- 2 ēdamkarotes eļļas
- 2 ēdamkarotes miltu
- 1 ēdamkarote sviesta
- 1 sīpols
- malti pipari
- sāls
Pannā uzkarsē eļļu un sviestu un apcep sasmalcinātu sīpolu, kamēr tas kļūst zeltains. Pievieno miltus un apmaisot karsē, līdz tie vienmērīgi apbrūnējuši. Tad pielej uzkarsētu pienu, visu nepārtraukti maisot, lai neveidotos miltu kunkuļi. Mērci maisot vāra, līdz tā sabiezē un veidojas izteiksmīgāka garša. Visbeidzot pieliek skābo krējumu, sāli un maltus piparus pēc garšas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.