“Vasarā daudziem gribas baudīt kaut ko vieglāku, tāpēc iesaku gaisīgas un ogām bagātas kūkas,” teic konditore, zīmola "RūtasTūtasKūkas" īpašniece Rūta Strautniece, piedāvājot melleņu un citronu kūkas recepti.
Sastāvdaļas
Smilšu mīklas pamatnei:
- 300 g kviešu miltu
- 200 g sviesta
- 100 g cukura
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 75 g saldā krējuma
- 100 g cukura
- 3 olas
- 2 citronu sula
Bezē:
- 2 olu baltums
- 110 g baltā cukura
- 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana
Vidēja izmēra bļodā liek smilšu mīklas sastāvdaļas (sviestam jābūt mīkstam!) un mīca, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad mīklu vienmērīgi izlīdzina kūkas cepamajā formā (diametrs 24 cm), izveidojot 2,5–3 cm augstas maliņas. Sagatavoto pamatni cep cepeškrāsnī 180 ºC 20 minūtes.
Tikmēr gatavo pildījumu.
Bļodā liek olas, cukuru un ar mikseri sakuļ. Kad cukurs izkusis, pielej saldo krējumu un sakuļ. Pēc tam pievieno un iemaisa citronu sulu.
Pa šo laiku smilšu mīklas pamatne būs izcepusies, to izņem no krāsns, bagātīgi uzber mellenes un pārlej ar sagatavoto kūkas pildījumu. Cep cepeškrāsnī 180 ºC 20 minūtes. Izcepto kūku atdzesē un tikai tad izņem no cepamās formas.
Kad kūka atdzisusi, gatavo bezē. Sausā bļodā liek 2 olu baltumus, sāli un ar mikseri kuļ, līdz izveidojušās stingras, baltas putas. Tad lēnām ber klāt cukuru un turpina kult. Kad cukurs izkusis, nepārstājot kult, pievieno kukurūzas cieti un vēl mazliet pakuļ, līdz tā vienmērīgi sajaukusies ar olu baltumu. Masu liek konditorejas maisā vai, ja tāda nav mājās, ar karoti skaisti izklāj uz atdzesētās kūkas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.