Kaukāza plūmītes jeb aličas ir gana skābenas, tāpēc daudzi tās noniecina, atstājot zem koka dzeltenu plūmju paklāju. Taču prasmīga saimniece no tām pagatavos gan gardu ievārījumu, gan pikantu čatniju, miksējot ar saldiem augļiem, piemēram, persikiem, bumbieriem, gan gardas plātsmaizes un kūku pildījumu.

Reklāma

Ievārījums tikai no aličām ir pārāk stiprs. Tas labi garšo, ja tiek pievienots banāns, persiki, kabači, saldi āboli vai bumbieri.

Aliču ievārījums tāpat kā brūkleņu un dzērveņu zapte labi noder kūku un rulešu pildījumos.

Starp citu, aliču garšu bagātinās apelsīni un to sula.

No Kaukāza dzeltenajām plūmītēm, ja tās savāra biezenī, pievieno cukuru, agaru un olas baltumu, sanāk gards un aromātisks zefīrs.

Savukār aliču čatnijam patīkamas garšas nianses piešķirs kinzas lapiņas, ingvers, garšvielu maisījums hmeli-suneli, čili pipari un paprika.

Aliču ievārījums ar bumbieriem

Sastāvdaļas

  • 2 kg aliču
  • 1,5 kg cukura
  • 3 lieli bumbieri
  • 150 ml ūdens

Pagatavošana.

Aličas nomazgā, saber katlā, pārlej ūdeni, uzliek vāku un vāra 5-7 minūtes. Tad plūmes izberž caur sietu, lai atdalītu miziņas un kauliņus. Liek masu katlā, pievieno cukuru un vāra 10 minūtes. Pēc tam pievieno mazos gabaliņos sagrieztus bumbierus un turpina vārīt 20-25 minūtes. Ievārījumu salej tīrās burkās un aizvāko. Sasedz uz nakti segās, pēc tam novieto vēsumā.

Sanāk stiprs, medains ievārījums, bumbieri to padara maigāku.

Aliču ievārījums ar ķirbi un pīlādžiem

Aliču, ķirbja un pīlādžu ievārījums.

No šīm sastāvdaļām taps patīkams, ne pārāk salds ievārījums ar rūgtenu noti, kas labi garšos kopā ar biezpienu vai dažādām putriņām.

Sastāvdaļas

  • 1,3 kg Kaukāza plūmju
  • 1,2 kg ķirbja
  • 1–2 ēdamkarotes pīlādžu ogu
  • 6 ēdamkarotes cidoniju sīrupa
  • Aptuveni 900 g cukura

 Pagatavošana

Kaukāza plūmes nomazgā. Ja vēlas, izņem kauliņus, taču var vārīt arī ar tiem. Ķirbi nomizo, izņem sēklas, sagriež nelielos gabaliņos. Pīlādžogas aplej ar vārošu ūdeni, kas nedaudz noņems rūgtumu. Ja tās iepriekš sasaldēs, rūgtuma būs krietni mazāk un varēs pielikt vairāk ogu. Ar pīlādžogām jābūt uzmanīgiem, jo, pievienojot par daudz, ievārījums būs pārāk rūgts. Cidoniju sīrups piešķir svaigumu. (Sīrupu iegūst, ar cukuru apberot gabaliņos sagrieztas cidonijas.)

Visu kopā vāra, laiku pa laikam maisot. Pieber atlikušo cukuru, ļauj, lai uzmet burbuli, un turpina vārīt tieši trīs minūtes. Ja nepieciešams, nosmeļ putas. Ievārījumu lej tīrās, izkarsētās burciņās un aizvāko.