Dalīties ar ķirbi ir viens no sirsnīgākajiem rudens priekiem. Bet no ķirbja var pagatavot tik daudz ēdienu, ka katru nedēļas dienu var izdomāt kaut ko citu, un tad ķirbi apēdīs nemanot. Iedvesmai - divas neparastākas saldēdiena receptes.
Ķirbja sviests – sāļais un saldais
Sastāvdaļas
- 50 g ķirbja biezeņa
- 50 g turku zirņu
- 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
- saldajai versijai – cukurs, vaniļa
- sāļajai – sāls, ķiploks vai ingvers
Pagatavošana
Ķirbi ar visu mizu sagriež šķēlēs un cep cepeškrāsnī, līdz mīksts. Tā iegūst biezeni.
Sviesta pagatavošanai der vai nu novārīti, vai konservēti turku zirņi, kam nolej šķidrumu.
Uzsilda kokosriekstu eļļu, līdz tā izkūst. Sastāvdaļas, kas paredzētas sviestam – sāļajam vai saldajam –, liek blenderī un sajauc viendabīgā masā. Samaisa. Liek ledusskapī sastingt, jo kokosriekstu eļļa atdziestot sabiezēs.
Ķirbja tiramisu
Sastāvdaļas
- 4–5 porcijas
- 100 g maskarpones siera
- 200 g ķirbja
- 1 ēdamkarote cukura
- 15–20 cepumu Dāmu pirkstiņi
- ½ glāzes apelsīnu sulas
- tasīte melnas kafijas
Dekorēšanai:
šokolāde, svaigas ogas, piparmētru lapiņas
Pagatavošana
Nelielu muskatriekstu ķirbi sagriež lielās šķēlēs, apslaka ar eļļu un cep līdz 180 oC sakarsētā cepeškrāsnī 30–40 minūtes, līdz ķirbis mīksts.
Atdzesē, nomizo, mīkstumu liek traukā un sablendē. Pievieno cukuru, krēmsieru un visu sajauc viendabīgā masā.
Dāmu pirkstiņus mērcē kafijā un apelsīnu sulā. Izklāj cepumu kārtu, uzliek krēmu, atkal cepumus, atkal krēmu (tā ir arī pēdējā kārta).
Uzrīvē šokolādi, dekorē ar ogām un piparmētru lapiņām.
Desertu var gatavot uzreiz porciju trauciņos.