Panetone ir Milānā radīts itāļu mīklas izstrādājums. Parasti to cep uz Ziemassvētkiem, kā arī uz Lieldienām. Lai panetone izdotos īpaši garda, ir jāievēro tās mīklas ilgais un precīzais, pat nogurdinošais raudzēšanas process.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 450 g miltu
  • 90 g cukura
  • 100 g sviesta
  • 5 olu dzeltenumi
  • 60 ml piena
  • 130 ml ūdens
  • 15 g medus
  • 10 g iesala ekstrakta (ja nav, to aizstāj ar papildu medu)
  • 5 g svaiga rauga
  • Sāls
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 citrona vai apelsīna rīvēta miziņa
  • 150 g gaišo rozīņu vai citrusa miziņu sukāžu, vai smalki salauztas šokolādes

Pagatavošana

1. Ieraugu gatavo no 3 g svaiga rauga, 50 ml remdena ūdens, 50 g miltu, ½ tējkarotes medus. Lielā bļodā iedrupina raugu, pārlej ar ūdeni un maisot izšķīdina raugu, tad piejauc medu un miltus un sajauc viendabīgā masā. Ieraugu liek uz 8 stundām 20 °C.

2. Ieraugam pielej 50 ml remdena ūdens un 40 ml remdena piena, pieber 50 g miltu un atkal rūpīgi samaisa. Ieraugu liek rūgt vēl uz 4–6 stundām. Var atstāt arī līdz nākamajai dienai, tikai ieraugs tad jāliek ledusskapī.

Itāļu panetone kūka.

3. Palikušos 2 g rauga izšķīdina 30 ml remdena ūdens, tad pievieno 50 g cukuru, 50 g mīkstu sviestu, 2 olas dzeltenumus. Visu rūpīgi samaisa un piesijā 200 g miltu. Visu atkal samaisa un rūpīgi mīca 10 minūtes. Sākumā mīkla būs ķepīga, tāpēc to var iesākt mīcīt ar mikseri vai kombainā. Izmīcīto mīklu liek lielā bļodā un siltā vietā raudzē 2–3 stundas, līdz tā dubultojas apmērā.

4. Panetoni var cept kēksa formā vai augstā cilindriskā metāla formā. Var pielāgot metāla kārbu ar diametru 16 cm. No dubulti saliktā cepamā papīra izgriež apaļu pamatni un garu loksni, ar ko izklāt veidnes malas. Loksnei jābūt par 5 centimetriem augstāk par kārbas vai veidnes malu.

5. Ieraugam pievieno 30–40 g cukura, 20 ml remdena piena, smalki rīvētu apelsīna miziņu, 1 tējkaroti vaniļas cukura, 50 g mīksta sviesta, 10 g medus, 10 g iesala ekstrakta vai vēl medu, 3 olu dzeltenumus, pāris šķipsnu sāls. Visu samaisa un piesijā 150 g miltu. Atkal visu rūpīgi mīca 10 minūtes. Tad pēc izvēles 150 g rozīņu, sukādes vai šokolādes gabaliņus apviļā miltos un pievieno mīklai, tad iejauc un pamīca vēl dažas minūtes.

6. Gatavā mīkla vēl jāraudzē. To liek formā, kurā ceps. Mīklai jāaizņem 1/3 no formas dziļuma. Formu ar mīklu liek uz 3–5 stundām siltā vietā rūgt. 

Uzrūgusi panetone trīskāršojas apmērā.

7. Augšpusē ar asu nazi vai žileti iegriež krustu (griezums nav dziļš). Griezuma vidū ieliek piciņu sviesta. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C un liek cepties. Ja virsa top stipri brūngana, tad to pārsedz ar foliju. Gatavību pārbauda, iedurot koka iesmiņu kūkas vidū, ja pēc izvilkšanas tas nav aplipis ar mīklu, tad kūka ir gatava.

8. Gatavo kūku izņem no krāsns un padzesē 5 minūtes, tad uzmanīgi izņem no formas un liek uz režģa, lai atdziest. Pasniedz siltu vai atdzesētu ar kafiju vai deserta vīnu. Panetoni var pasniegt ar saputotu sviestu, kam pievienots nedaudz citrona sulas, pūdercukurs vai brendijs/rums.

Lai neapēsto panetoni ilgāk uzglabātu, to ietin pārtikas plēvē. Uzsildīta cepeškrāsnī tā kļūs vēl gardāka.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.