Veģetāriešu ēdienkartē lēcas ir trešās rindā pēc pākšaugiem un riekstiem, jo satur daudz šķiedrvielu un ir izcils B9 vitamīna (folijskābes) un minerālvielu (dzelzs, fosfora, cinka, kālija) avots. Idejai - sātīga un garda lēcu biezzupa.

Saldā kartupeļa un lēcu zupa

Sastāvdaļas

  • 1 l buljona
  • 100 g sarkano lēcu
  • 3 tomāti (vai tomāti gabaliņos savā sulā)
  • 1 liels saldais kartupelis
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • sāls, cukurs
  • garšvielas: kumīns, ķiploku pulveris, kurkuma, čili, paprikas pulveris

Sīpolu sakapā, tomātus sagriež gabaliņos. Saldo kartupeli sagriež kubiņos, burkānu plānās ripiņās vai sarīvē. 

Pannā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas, pievieno sīpolu un saldo kartupeli, burkānus. Ik pa laikam apmaisot, cep 5 minūtes.

Pielej buljonu, pieber sāli un cukuru, pievieno lēcas un tomātu gabaliņus, vāra 10 minūtes.

Pasniedz ar krējumu, grauzdiņiem un zaļumiem.

Zini!

  • Pelēkās, melnās, zaļās lēcas vārās ilgāk nekā sarkanās. Lēcām sāli pieber vārīšanas beigās, jo sāls padara cietākus to apvalkus. Tās labi garšo saceptas ar sīpoliem, ķiplokiem, bekonu.
  • Sarkanās lēcas izvārās ātri un izšķīst, tāpēc tās der kā zupu iebiezinātājs. Tās zupai pievieno pašās beigās vai arī izvāra atsevišķi un pieliek zupas šķīvī.
  • Aukstā laikā zupai ieteicams pievienot sildošas garšvielas: ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņas, čili, melnos piparus, diļļu sēklas, kumīnu, sinepju sēklas.
Lēcas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.