Kad īsās ziemas dienas kļūst garākas un laiks sāk griezties uz pavasara pusi, tiek svinēti Meteņi, saukti arī par Meteņdienu, Miesmeti, Aizgavēni, Budēļu vakaru un vēl citādi.
Saskaņā ar latviskās sadzīves tradīcijām Meteņi svinami 6. februārī, tos svin arī septiņas nedēļas pirms Lieldienām, uzreiz pēc Meteņiem aizsākot katoļu lielo gavēni, kas ilgst līdz Lieldienām.
Metenis mūsu senčiem ievadīja pavasara un jauna saimnieciskā gada sākumu.
Šajā laikā pārdomāja padarīto un nolika jaunus mērķus turpmākajam gadam, veica darbības un rituālus, lai būtu laba raža un izdotos paveikt visu iecerēto.
Vēl Metenī noteikti brauca ciemos. Viesi varēja ierasties arī bez aicināšanas, tie vienmēr tika laipni sagaidīti un labi pacienāti.
Meteņos neiztika bez svētku mielasta, kur senlatviešu galdi teju vai lūza no ēdienu pārpilnības un dažādības. Metenis vienmēr ierodas ar miežu un kaņepju plāceņiem, kā arī arcūkas galvu, smeceri, ausīm un kājām, kas bija būtiskākais ciema kukulis. Neskaitot šos ēdienus, kuriem uz svētku galda bija jāatrodas obligātā kārtā, galdā tika celts arī Meteņu zīdenis jeb grūdenis, kas tika gatavots no savārītām grūbām, kartupeļiem un žāvētas cūkas galvas puses, kā arī pīrāgi un Meteņa maize jeb tītenis. No dzērieniem galdā lika alu.
Nākamā diena pēc Meteņiem ir Pelnu diena, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara, kā arījauna gada sākšanos. Pelnu diena tiek dēvēta par pelnu dienu, pateicoties pelnos ierušinātajai ugunij, kas tika ņemta līdzi un kas bija nepieciešama, kad devās līst un izdedzināt līdumus jauniem tīrumiem – jaunām saimniecībām. Ar līdumu līšanu bija saistīta pieaugušo dēlu iziešana savā dzīvē, kas parasti notikusi Pelnu dienā, līdz ar to šī diena tautās ir pazīstama arī kā jaunu saimniecību dibināšanas laiks.
Ticējumi
- Kāds laiks ir Meteņos, tāds laiks būs arī Lieldienās;
- Ja Meteņos ir vējains laiks, tad būs auksts pavasaris;
- Ja Meteņos uz jumtiem ir sniegs, tad vasarā būs daudz ogu un sēņu;
- Ja Meteņos uz jumtiem ir sniegs, tad tas būs arī Lieldienās;
- Jo tālāk Meteņu dienā ciemojas, jo labāka raža gaidāma nākamajā vasarā.