Lūdzu pastāstiet par dekoratīvajiem lapu cigoriņiem jeb endīvijām! Kā tos pareizi audzēt? Jautā Maija Valkā.

Endīvijas (Cichorium endivia) ir ļoti līdzīgas krokotiem lapu salātiem. Lapu rozete ir plati izvērsta un plakana, tāpēc vajadzīga prāvāka platība – endīvijas stāda 30 x 30 cm vai pat vēl lielākā attālumā citu no citas. Mēdz būt ļoti dekoratīvi augi ar smalkām dažādu krāsu lapām. 

Agrāk audzēja šķirnes, kam augšpusē vajadzēja sasiet lapas, lai piesegtu iekšpusi un salāti nebūtu tik rūgti. Tagad to vairs nedara, jo izveidotas speciālas, mazāk uz gaismu reaģējošas šķirnes. 

Pazīstamas divas varietātes – platlapu endīvijas jeb eskariolas (piemēram, šķirnes ‘Bubikopf’, ‘Geante Maraichere’) un sīklapu – ar sīki un dziļi izrobotām lapām (‘Stavos’).

Platlapu endīvijas.

Ar tiešo sēju endīvijas laukā var sēt tikai jūnijā, jūlija sākumā, jo tām vajag vairāk siltuma nekā lapu salātiem. Sējot agrāk, vēsā laikā augi var izziedēt.

Endīvijas iespējams audzēt arī rudenī. Ierokot siltumnīcā vai vēsā pagrabā, pieaugušus augus ar saknēm var uzglabāt 3–4 mēnešus.

Endīvijas ir lielisks C vit­amīna avots. Tās ēd svaigas, pievieno salātu maisījumiem vai pārstrādā. 

Lapas ir samērā rūgtas, bet, paturot 20 minūtes siltā ūdenī vai diennakti ledusskapī, rūgtumu var samazināt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.