Kā izvārīt irdenus un garšīgus griķus? Man tie bieži vien ir ķepīgi. Jautā Arita Rīgā.

Reklāma

Griķu pagatavošanas noslēpums – tie nav jāvāra, bet jāsutina, turklāt nedrīkst pieliet par daudz ūdens, jo tad griķi izšķīst, ir ūdeņaini un ķepīgi. 


Lai griķi būtu irdeni, pamatā ir divi atšķirīgi gatavošanas veidi: tos apcep taukvielās un vāra īsu laiku vai tikai sutina. 


1. Katliņu liek uz uguns, sviestā apcep griķus, līdz tie kļūst spīdīgi un mazliet brūnāki. Uzlej vārošu ūdeni tā, lai tas būtu 2 cm virs griķiem. Pieber sāli un garšvielas, piemēram, maltus melnos piparus, maltas melnās sinepes, mazliet kurkumas vai Kajennas piparu. Uzliek vāku un vāra trīs minūtes uz vidēji stipras uguns. Tad uguni izslēdz un 20 minūtes sutina. 

Garšas dažādošanai griķus var apcept ķiploku sviestā – smalki sakapā ķiplokus, samaisa ar sviestu un liek katliņā kopā ar griķiem, apcep un uzlej ūdeni. 


2. Katlā ieber griķus un uzlej vārošu ūdeni attiecībā 1 : 2. Pieber sāli. Uzliek vāku un silti sasedz segā. Pēc stundas griķi ir gatavi – irdeni un gaisīgi. 



Uzziņa


  • Griķi gatavojas vēl vismaz četras minūtes pēc tam, kad izslēgta uguns, tātad, vārot ūdenī, uguni izslēdz, pirms tie sāk šķīst.

  • Gatavošanas laikā tos nav ieteicams maisīt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.