AIzvējā, kur zemi sasildījusi pavasara saulīte, izspraukušās pirmās nātres – īsta vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu krātuve, tikai jāpieliecas un jāsalasa! Šoreiz seši ēdieni, kuros izmantotas jaunās nātru lapiņas.
Uturvērtības ziņā nātres ir mazliet līdzīgas spinātiem un skābenēm, tikai tajās ir daudz vairāk dzelzs. Lai tas organismā uzsūktos, nepieciešams C vitamīns, tāpēc konkrētajam ēdienam jāpievieno citrona sula, dzērvenes, smiltsērkšķi vai citi produkti ar augstu C vitamīna saturu. Vēl viens variants – pasniegt nātru ēdienus kopā ar salātiem, kuros ir daudz C vitamīna. Nātrēm, starp citu, ir sāļa, nedaudz rūgta garša, ko var sajust, ja mazās dzēlīgās lapiņas ēdienā ir pārsvarā. Iesālītas nātres sader ar gaļas ēdieniem.
Tikko no zemes izspraukušās nātru lapiņas nevajag blanšēt. Bet, lai paaugušās nātres nesadzeltu mēli, tās pāris minūšu blanšē karstā sālsūdenī.
Nātru lapiņās ir D, E, K, PP un B grupas vitamīni, dzelzs, kalcijs, kālijs un magnijs, daudz vērtīgā hlorofila.
Ceptas mīklā
(4 porcijas)
• 2 saujas jauno nātru
• 100 g zirņu miltu
• 100 ml ūdens
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu
• Šķipsniņa Kajennas piparu
• ½ ķiploka daiviņas
• ¼ tējkarotes cepamā pulvera
• Šķipsniņa muskatrieksta un kurkumas
• ½ tējkarotes sāls
• Eļļa cepšanai
Jaunās nātrītes noskalo un nosusina papīra dvielī. Zirņu miltus sajauc ar garšvielām, cepamo pulveri un sāli. Pamazām lej klāt ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Pievieno ķiploku. Mīklai jābūt šķidra skābā krējuma konsistencē. Katliņā uzkarsē eļļu un pārbauda tās temperatūru, ieliekot mazu mīklas gabaliņu – tam lēnām jāuzpeld augšā (ja mīkla paliek katla apakšā, eļļa ir par vēsu, bet, ja uzšaujas gaisā kā Jaunā gada salūts, – par karstu). Ņem pa vienai nātrei, iemērc mīklā un pāris minūšu cep karstā eļļā, tad izņem ar putu karoti un uz virtuves papīra dvieļa notecina lieko eļļu.
Kā garšo? Mazliet pikanti, ar riekstu smaržu un garšu, nātrītes nemaz nedzeļ.
Nātru pesto
(4–6 porcijas)
• 1,5 saujas jauno nātru
• ½ saujas pētersīļu lapu
• Sauja spinātu vai rukolas
• 50 g Indijas riekstu
• 60 g parmezāna siera
• 80 ml olīveļļas
• 2,5 ēdamkarotes citrona sulas
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• Ķiploka daiviņa
• Ēdamkarote tumšā cukura sīrupa
• ¾ tējkarotes sāls
Jaunās nātres, pētersīļu lapiņas un spinātus (vai rukolu) noskalo un nosusina virtuves papīra dvielī. Pēc tam zaļumus sakapā. Ķiploku notīra un izspiež caur spiedi vai smalki sakapā. Sieru rupji sarīvē. Visas sastāvdaļas liek blendera traukā un rūpīgi sasmalcina viendabīgā masā. Labi garšo kopā ar spageti, ceptu sviesta–riekstu ķirbi, sutinātiem dārzeņiem.
Makaroni ar nātrēm
(4 porcijas)
• 400 g mazo makaronu
• 2 saujas jauno nātru
• 2 saujas gārsu lapiņu
• 3 ēdamkarotes augu eļļas
• 4 ēdamkarotes tomātu mērces
• 100 g Krievijas siera
• 100 ml saldā krējuma
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu
• 1 tējkarote sāls
Katlā uzvāra 2 litrus ūdens, pieber 1,5 saujas nātru un tikpat daudz gārsu lapiņu. Zaļumus pavāra 10 minūtes un nokāš. Iegūto aromātisko šķidrumu uzvāra, pievieno eļļu, makaronus un vāra 5–10 minūtes (atkarībā no makaronu veida), līdz mīksti. Nokāš, ieliek atpakaļ katlā, pievieno sakapātus atlikušos zaļumus, saldo krējumu, tomātu mērci, maltus melnos piparus un sāli. Uzvāra. Ļauj, lai 10 minūtēs piebriest, tad liek uz šķīvjiem un pārkaisa ar smalki rīvētu sieru.
Nātru un skābeņu zupa
(6–8 porcijas)
• Sauja nātru
• Liela sauja skābeņu
• 2 lieli burkāni
• 3 kartupeļi
• Paprika
• 3 cieti vārītas olas
• 2,5 l buljona
• ½ tējkarotes kurkumas
• Tējkarote ķimeņu
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• Ēdamkarote cukura
• Tējkarote sāls
Katlā uzvāra buljonu, pieber salmiņos sagrieztus burkānus, pēc tam kubiciņos sagrieztus kartupeļus un papriku. Kad dārzeņi mīksti, pievieno sakapātas skābenes, nātres, olas, cukuru, sāli un garšvielas. Uzvāra. Pasniedz siltu ar krējumu.
Zaļais kartupeļu biezenis
(2–3 porcijas)
• 400 g kartupeļu
• Sauja nātru lapiņu
• 3 ēdamkarotes izkausēta sviesta
• 100 ml piena
• Sīpols
• 100 g žāvētas gaļas vai kvalitatīvas desas
• ½ tējkarotes sāls
Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos un izvāra mīkstus. Kamēr dārzeņi vārās, blenderī kopā ar izkausēto sviestu sasmalcina nātru lapiņas. Uz pannas apcep sīpolu un smalki sagrieztu gaļu. Kad kartupeļi mīksti, tos nokāš un sastampā. Pievieno pienu (vajadzīgais daudzums var atšķirties atkarībā no kartupeļu šķirnes), sasmalcinātās nātru lapiņas un sāli. Uzvāra.
Var pasniegt ar saceptu gaļu un sīpoliem vai tos iemaisīt biezenī.
Garšīgs kokteilis
(2 porcijas)
• Ābols
• Liels, sulīgs apelsīns
• Sauja nātru
• 150 ml bērzu sulu
Nenomizotam ābolam izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. No apelsīna izspiež sulu. Visu – sulas, ābolu, nātres – liek blendera traukā un kuļ, kamēr iegūta viendabīga masa. Ja tā ir pārāk bieza, pielej vēl bērzu sulas un sakuļ. Šo garšīgo dzērienu labprāt dzer pat tie, kuri nav zaļo kokteiļu cienītāji.
Pasniedz uzreiz pēc sakulšanas, jo kokteilis ātri atsulojas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem