Pupiņas ir veselīga uztura neaizstājama sastāvdaļa, jo satur daudz olbaltumvielu un vērtīgu mikroelementu. Piedāvājam trīs dažādus salātus no pupiņām, ar ko bagātināt ikdienas maltīti.
Ja pupiņu ēdienus organismam grūti pārstrādāt, ieteicams gatavošanas laikā pievienot garšvielas, kas uzlabo gremošanu un novērš gāzu veidošanos, piemēram, kumīnu, koriandru, diļļu, anīsa un fenheļa sēklas.
Pupiņu un avokado salāti ar mango mērci
(4 porcijām)
• 120 g zaļo salātu maisījuma,
• 200 g izvārītu pupiņu,
• 100 g kukurūzas graudu,
• 2 tomāti,
• 2 avokado,
• ½ sīpola.
MĒRCEI:
• 4 ēdamkarotes olīveļļas,
• 4 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera,
• 2 ēdamkarotes skābā krējuma,
• ½ svaiga mango,
• ½ ķiploka daiviņas,
• ēdamkarote citrona sulas,
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu,
• ½–1 tējkarotes sāls.
Pupiņas izmērcē un izvāra mīkstas. Kukurūza gan visgardākā ir tad, ja izcepta uz grila vai izvārīta sālsūdenī, bet tagad var izmantot arī konservēto vai saldēto. Tomātus sagriež šķēlītēs. Avokado nomizo un sagriež palielos gabaliņos. Salātus nomazgā un nosusina žāvētājā vai uz virtuves papīra dvieļa. Visas sastāvdaļas saliek lielā bļodā un uzmanīgi samaisa.
Lai pagatavotu mērci, mango nomizo, izņem kauliņu un pusi no mīkstuma saberž biezenī.
Pievieno sāli, melnos piparus, sakapātu ķiploka daiviņu, citrona sulu, olīveļļu, skābo krējumu un cītīgi samaisa. Pievieno rīvētu Parmas sieru, mērci un visu rūpīgi apmaisa.
Siltie pupiņu salāti
(4 porcijām)
• 250 g izvārītu pupiņu,
• 200 g kukurūzas,
• 100 ml saldā krējuma,
• 250 g tomātu gabaliņu savā sulā,
• ½ paprikas,
• 1 ķiploka daiviņa,
• 1–½ tējkarotes sāls,
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu,
• 1 ēdamkarote kaltēta majorāna.
Pupiņas izmērcē un izvāra mīkstas. Kukurūzas vālītes novāra sālsūdenī vai izmanto konservētās. Ķiploka daiviņu smalki sakapā. Papriku sagriež smalkos, garenos salmiņos. Visas salātiem paredzētās sastāvdaļas liek katlā un uzkarsē. Pievieno garšvielas, noslēdz uguni un 10 minūtes ļauj salātiem pastāvēt. Pasniedz siltus.
Pupiņu un brokoļu salāti ar kvinoju
(4 porcijām)
• 300 g balto pupiņu,
• 300 g brokoļu,
• 50 g kaltētu dzērveņu,
• 200 g izvārītas kvinojas,
• 2 ēdamkarotes olīveļļas,
• 2 ēdamkarotes citrona sulas,
• 1,5 tējkarotes tumšā cukura sīrupa,
• ½ tējkarotes kumīna,
• ½ tējkarotes sāls,
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu.
Pupiņas uz nakti izmērcē un izvāra mīkstas. Brokoļus sadala rozetēs un tvaicē, līdz tie mīksti. Katlā uzkarsē olīveļļu, apcep tajā kvinoju, pievieno kumīnu (ja nav pieejams, var aizstāt ar ķimenēm), pārlej ar ūdeni un sutina, līdz kvinoja mīksta. Ja kaltētās dzērvenes cietas, tās izmērcē aukstā ūdenī. Liek visas sastāvdaļas bļodā, pārslaka ar citrona sulu, pievieno sāli un piparus un samaisa. Lai garša būtu intensīvāka, var pievienot šķipsniņu Kajennas piparu. Gardi salāti austrumu garšas cienītājiem.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem