Šķeltie zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, ir bagātīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. To novērtējuši tie, kuri uzturā neiekļauj gaļu vai to lieto salīdzinoši maz. Zirņu sastāvā ir arī antioksidanti un B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, kālijs, cinks un citas vērtīgas vielas. Iedvesmai - šķelto zirņu humoss.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • pusglāze šķelto zirņu
  • 2 burkāni
  • 4 ēdamkarotes augu eļļas
  • 4 ēdamkarotes ūdens
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas
  • pustējkarote kurkumas
  • pustējkarote karija maisījuma
  • pustējkarote garšvielu maisījuma Garam masala
  • 1 tējkarote vārāmā sāls

Pagatavošana

Šķeltos zirņus iepriekš nomērcē aukstā ūdenī. Tad noskalo un izvāra mīkstus, ūdenim pievienojot sāli un pustējkaroti kurkumas. Kad zirņi gatavi, nokāš un atdzesē.

Burkānus izvāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sagriež gabalos. Pannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un aptuveni pusminūti apcep garšvielas – Garam masalu un karija maisījumu. Tad liek kopā visas sastāvdaļas un blendē, līdz izveidojusies viendabīga masa.

Zirņu humosu ziež uz maizes, tas labi sader ar svaigu dārzeņu salātiem.

Der zināt!

  • Iepriekš neizmērcēti šķeltie zirņi gatavosies ilgāk.
  • Vārot šķeltos zirņus, sāli pievieno, kad tie jau mīksti, – ja pievieno vārīšanās sākumā, tie ilgāk jāvāra līdz gatavībai.
Šķeltie zirņi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu