Sīpollokos ir vairāk C vitamīna un citu vērtīgu vielu nekā sīpolos, tāpēc pavasarī ieteicams tos lietot uzturā katru dienu.
Sīpollokus lieto ne tikai svaigā veidā, tie labi izskatās un garšo arī uz picas, sāļajos pīrāgos kopā ar burkāniem vai sparģeļiem, ar biezpienu, ar krējumu un siļķi, visdažādākajās mērcēs un čatnijos, mazo pīrāgu pildījumos. Tie iederas daudzos sāļajos ēdienos.
Uzziņa
- Lociņus labāk uzglabāt, nemazgātus, ietītus polietilēna maisiņā vai pārtikas plēvē. Ja jāglabā vairākas dienas, var nedaudz aprasināt ar ūdeni. Piemērotākā vieta – ledusskapis vai auksts priekšnams.
- Audzējot uz palodzes, sīpolus liek kastītē ik pēc nedēļas, citādi ražas pilnbriedā nevar visu apēst.
- Loki labi aug uz gaišas palodzes, bet ne tiešos saules staros dienvidu pusē, jo nereti apdeg.
- Nav atšķirības, vai lociņus audzē pa vienam ūdensglāzē (burkā) vai liek kastītē ar zemi – ātrumu un ražas daudzumu tas neietekmē.
- Stādot augsnē, sīpolam vienu trešdaļu liek zemē, divas trešdaļas atstāj virspusē. Audzējot ūdenī, uzmana, lai tikai pati saknīte ir mitrumā, jo citādi sīpols ātri bojāsies.
- No sīksīpoliem lociņi uz palodzes izaug ātrāk, bet to ir mazāk, lielie sīpoli ilgi mostas, toties raža ir bagātīga.
Salāti ar batātēm un sieru, (4 porcijas)
• 125 g lociņu
• 100 g dažādu salātu lapiņu
• 75 g fetas siera
• Saldais kartupelis
• 2 ēdamkarotes apgrauzdētu sezama sēkliņu
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• Ķiploka daiviņa
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½ tējkarotes sāls
Mērcei
• 4 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 1,5 ēdamkarotes cukura sīrupa
• ½ ķiploka daiviņas
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• ⅓–½ tējkarotes sāls
Saldo kartupeli jeb batāti izsutina mīkstu (ja miziņa plāna, nemizo) un sagriež salmiņos vai kubiciņos. Ķiploku izspiež ķiploku spiedē, pievieno olīveļļu, sāli, piparus un sezama sēkliņas. Uzlej saldā kartupeļa gabaliņiem un ļauj pusstundu iestāvēties. Pēc tam liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apbrūnina cepeškrāsnī + 220 °C ar ventilatoru.
Pa to laiku pagatavo mērci – ķiploka pusīti smalki sakapā, pievieno olīveļļu, cukura sīrupu, citrona sulu, sāli un maltus melnos piparus. Salātu lapiņas nomazgā un nosusina. Fetas sieru sagriež mazos gabaliņos, lociņus smalki sakapā. Uz šķīvja kārto salātu lapiņas, sieru, lociņus un batātes gabaliņus. Pārlej ar mērci.
Lociņu un siera pica, (2 porcijas)
• 500 g picas mīklas
• 20 g lociņu
• 100 g mocarellas siera
• 50 g Fitaki siera
• Sīpols
• Ķiploka daiviņa
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• Pa ½ tējkarotei svaiga timiāna, majorāna un pētersīļu lapu
• ½ tējkarotes sāls
Mīklu sadala uz pusēm un izrullē plānu apli. Sīpolu sagriež, ķiploka daiviņu smalki sakapā, lociņus sagriež un kārtām vienmērīgi uzbārsta uz picas pamatnes. Mocarellas sieru sagriež šķēlītēs, Fitaki – kubiciņos un abu veidu sieru liek uz picas. Uzkaisa zaļumus (ja nav pieejami, var nelikt), sāli un aprasina ar olīveļļu. Cep +220 °C aptuveni 20 minūtes, līdz picas maliņas ir zeltaini brūnas.
Pikanta mērce, (4 porcijas)
• 200 ml skābā krējuma (25%)
• 2 ēdamkarotes sakapātu lociņu
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• Ķiploka daiviņa
• ½ tējkarotes cukura
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• ⅓ tējkarotes sāls
Krējumam pievieno citrona sulu un samaisa. Pieber pārējās sastāvdaļas un maisa, līdz cukurs un sāls izkusis. Garšīga mērce, ko pasniegt pie kartupeļiem, dārzeņu plates.
Fritēti lociņi
(3 porcijas)
• 12 lociņi (ar balto daļu)
• 100 g kviešu miltu
• 70 g kukurūzas cietes
• 150 ml paniņu
• 2 ķiploka daiviņas
• ½ tējkarotes kurkumas
• Tējkarote sāls
• Eļļa cepšanai
Bļodā sajauc kviešu miltus un kukurūzas cieti. Pieber sāli, kurkumu un samaisa. Ķiploka daiviņas izspiež spiedē un pievieno paniņām. Katlā ielej eļļu vismaz 5 cm līmenī un uzkarsē. Lociņus pārgriež uz pusēm, pamērcē paniņās, tad apviļā miltu un cietes maisījumā un cep dziļā eļļas peldē zeltaini brūnus. Pasniedz ar krējuma mērci.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem