Zirņus ēdam daudz retāk nekā kartupeļus, taču vajadzētu mainīt savus ēšanas paradumus. Veikalos ir pieejami gan svaigi zirnīši, gan saldēti, gan zirņu dīgsti, gan šķeltie zirņi.
Šķeltie zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, ir bagātīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. To novērtējuši tie, kuri uzturā neiekļauj gaļu vai to lieto salīdzinoši maz. Zirņu sastāvā ir arī antioksidanti un B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, kālijs, cinks un citas vērtīgas vielas. Iedvesmai -šķelto zirņu biezputra ar ķirbi un papriku
Sastāvdaļas
- 300 g šķelto zirņu
- 70 g ķirbja
- 1 burkāns
- puse paprikas
- pustējkarote koriandra
- pustējkarote maltu melno piparu
- pustējkarote sāls
- 3 ēdamkarotes eļļas
- 1,5 l ūdens
Pagatavošana
Zirņus izmērcē, nolej ūdeni un noskalo. Katlā uzvāra ūdeni un ieber zirņus. Kamēr tie vārās, sarīvē ķirbi, papriku sagriež kubiņos, burkānu salmiņos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sagrieztos dārzeņus, tiem uzkaisot maltus melnos piparus un koriandru.
Kad zirņi kļuvuši mīkstāki, pievieno dārzeņus, pieber sāli un vāra, līdz zirņi mīksti.
Der zināt!
- Iepriekš neizmērcēti šķeltie zirņi gatavosies ilgāk.
- Vārot šķeltos zirņus, sāli pievieno, kad tie jau mīksti, – ja pievieno vārīšanās sākumā, tie ilgāk jāvāra līdz gatavībai.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu