Mērcei jāizceļ ēdiena garšas labākās īpašības un nianses, nevis tās jānomāc. Kādas mērces var pagatavot, neizmantojot taukus un miltus?

Reklāma

Padomi

  • Redīsu mērce ar maurlokiem lieliski izceļ ceptas zivs garšu.

  • Pētersīļu mērci var pasniegt pie teļa gaļas.

  • Sarkanā tomātu mērce ar baziliku labi sader ar ceptiem vistas stilbiņiem un pastu.

  • Zaļo zirnīšu mērce ar oregano bagātina jēra gaļas karbonādi un kartupeļus, kam pievienots ķiploks.

Redīsu mērce ar maurlokiem, (4 personām)


Redīsu mērce ar maurlokiem.
  • 100 g rīvētu redīsu

  • 200 ml vistas buljona

  • 200 ml saldā krējuma

  • * 100 g sagrieztu maurloku

  • * 1 ķiploka daiviņa

  • * 1 ēdamkarote sinepju

  • ½ tējkarotes citrona sulas


Vistas buljonā redīsus izvāra mīkstus, pieliek krējumu, maurlokus un sasmalcinātu ķiploka daiviņu un sablendē. Pievieno sinepes, citrona sulu, sāli, piparus un samaisa.


Tomātu mērce ar baziliku
, (4 personām)


Tomātu mērce ar baziliku.
  • 300 ml tomātu sulas

  • 300 ml vistas buljona

  • ½ ēdamkarotes tomātu biezeņa

  • ½–1 ēdamkarote cukura

  • ½ ēdamkarotes vīna etiķa

  • ½ sīpola

  • 1,5 ēdamkarotes svaiga sasmalcināta bazilika


Sasmalcina sīpolu. Samaisa katlā visas izejvielas, izņemot baziliku. Dažas minūtes pavāra. Pievieno pusēdamkaroti bazilika un sablendē. Pirms pasniegšanas uzkaisa atlikušo baziliku.



Zirņu mērce ar oregano, (4 personām)


Zirņu mērce ar oregano.
  • 200 g saldētu zirnīšu

  • 400 ml vistas buljona

  • 4 ēdamkarotes saldā krējuma

  • 1 ēdamkarote sasmalcināta oregano vai timiāna

  • Sāls, pipari


Vistas buljonā uzvāra zirņus. Pievieno garšaugus, krējumu, sāli un sablendē. Pievieno piparus un, ja vēlas, arī garšaugus.



Pētersīļu mērce, (4 personām)


  • 250 g sagrieztu pētersīļu

  • 400 ml vistas buljona

  • 1 sīpols

  • ½ tējkarotes citrona sulas

  • Sāls, pipari


Smalki sagrieztu sīpolu izvāra mīkstu vistas buljonā. Pievieno pētersīļus, citrona sulu un saputo. Pieber sāli un piparus. Ja vēlas mīkstināt garšu, var pielikt 50 g sviesta.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem