Klasiskā pesto galvenā sastāvdaļa ir baziliks, ko papildina ar ciedru riekstiem, Parmas sieru, pētersīļiem, ķiplokiem un olīveļļu. Šo mērci pievieno ne vien pastai, bet arī salātiem un risoto, pasniedz ar gaļu, zivīm, sieru un grilētiem ēdieniem. Pesto ēdienam pievieno aukstu, tāpēc visas vērtīgās vielas un vitamīni, ko satur zaļumu mērces sastāvdaļas, saglabājas.

Gatavojot pesto mājās, var izmantot piestu, taču sastāvdaļas var sajaukt arī ar blenderi vai virtuves kombainā. Baziliku, ķiploku un riekstus var samalt gaļas maļamajā mašīnā, pēc tam pievienot sarīvētu Parmas sieru, olīveļļu un nedaudz sāls. Iespējams variēt ar sastāvdaļām un kontrolēt pievienotā sāls daudzumu.

Pašgatavoto zaļumu mērci pilda aizskrūvējamās burciņās un uzglabā ledusskapī līdz 15 dienām, bet saldētavā aptuveni mēnesi. Tikai virspusē jābūt eļļas slānim.

Pesto pagatavošanai var izmantot dažādus zaļumus: ne vien baziliku, bet arī spinātus, rukolu, koriandru un pētersīļus. 

Zaļā mērce garšos tikpat labi.

Bazilika pesto

Bazilika pesto.
  • 100 g bazilika
  • 25 g Parmas siera
  • 2 ēdamkarotes ciedru riekstu
  • 50–75 ml olīvu vai riekstu eļļas
  • 1 ķiploka daiviņa
  • sāls pēc garšas

Bazilika lapiņas liek piestā, uzbārsta šķipsnu sāls un saberž ar stampiņu. Visas lapiņas uzreiz neliek piestā, bet pa daļām. Kad baziliks saberzts, pievieno uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un sastampā. Tad seko riekstu kārta. Tos vispirms viegli apgrauzdē, ieber piestā un sasmalcina kopā ar bazilika lapu putriņu. Pēc riekstiem pa gabaliņam pievieno sieru un sastampā. Kad visas sastāvdaļas sajauktas, lēnā strūklā pielej eļļu un stampā mērci līdz vēlamajam biezumam.

Līdzīgi var gatavot pesto no piparmētras, pētersīļiem vai skābenēm.

Rukolas pesto

  • 120 g rukolas
  • 60 g Indijas riekstu
  • 50 g Parmas siera
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 150 ml olīveļļas
  • malti melnie pipari
  • sāls

Riekstus apgrauzdē uz pannas, līdz tie iegūst gaišbrūnu toni. Ķiploka daiviņas nomizo, sieru sagriež nelielos gabaliņos vai sarīvē. Tad visas sastāvdaļas, izņemot olīveļļu, liek blenderī un maļ, pakāpeniski pievienojot eļļu, līdz iegūta viendabīga masa.

Indijas rieksti ir ne vien lētāki par ciedru riekstiem, ko tradicionāli pievieno pesto, bet to patīkamais saldums palīdz nomākt rukolas sīvo garšu.

Spinātu pesto

Spinātu pesto
  • 100 g jauno spinātu lapiņu
  • 3 ēdamkarotes mandeļu
  • puse citrona
  • 100 ml olīveļļas
  • 1 tējkarote ābolu etiķa
  • šķipsna maltu Kajennas piparu
  • šķipsna jūras sāls

Mandeles mērcē aukstā ūdenī vismaz 8 stundas. Pirms lietošanas nokāš. No citrona pusītes izspiež sulu. Visas pesto sastāvdaļas liek blenderī un blendē pāris minūšu vai arī samaisa virtuves kombainā. Ieteicams nesasmalcināt pārāk daudz, lai mērcē būtu jūtami mazi mandeļu gabaliņi.

Paprikas pesto

Paprikas pesto.
  • 3 ēdamkarotes Indijas riekstu
  • puse sarkanās paprikas
  • puse dzeltenās paprikas
  • pussaišķītis koriandra
  • 100 ml olīveļļas
  • nedaudz citrona sulas
  • svaigi malti pipari
  • sāls

Indijas riekstus mērcē aukstā ūdenī vismaz 8 stundas. Pirms lietošanas nokāš. Paprikas pākstīm iztīra sēklotni, koriandra lapiņas noplūc no kātiņiem. Visas pesto sastāvdaļas liek blenderī un blendē pāris minūšu vai arī samaisa virtuves kombainā. Ieteicams nesasmalcināt pārāk daudz, lai mērcē būtu jūtami mazi riekstu gabaliņi.

Pesto sastāvdaļas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.