Klasiska recepte, kurai vislabāk derēs gargraudu, piemēram, jasmīnu rīsi. Pirms vārīšanas tos ieber bļodā, pārlej ar aukstu ūdeni, paberzē ar rokām, tad nokāš, ieber caurdurī un skalo zem tekoša ūdens, līdz tas kļūst dzidrs.

Sastāvdaļas

  • 350 g vistas gaļas (var izmantot atkaulotus šķiņķīšus)
  • 375 g gargraudu rīsu
  • 350 g sīpolu
  • 5 burkāni
  • 50 g sviesta
  • sauja žāvētu aprikožu, plūmju un rozīņu• 
  • sāls, pipari
  • eļļa cepšanai
  • saišķītis zaļumu

Pagatavošana

Vistas gaļu atdala no kauliem, ja nepieciešams, un sagriež gabaliņos. Katliņā uzkarsē eļļu un apcep gaļu. Pievieno sasmalcinātus sīpolus, sāli un piparus un vēl nedaudz visu apcep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. 

Samaisa un pievieno sarīvētus vai strēmelītēs sagrieztus burkānus. Pārliek pāri rīsus.

Uzliek virsū sviesta piciņas, pārber sagrieztas žāvētas aprikozes, plūmes un rozīnes. 

Visu aplej ar ūdeni tā, lai tas aptuveni pirksta platumā pārsedz rīsus, un nemaisot vāra uz vidēji lielas uguns, līdz virsējie rīsi mīksti.

Pasniedzot uzbārsta sasmalcinātus zaļumus.

Rīsu gatavošanas knifi

  • Ja gribas, lai rīsi būtu irdeni, ieteicams izvēlēties garrgraudu rīsus. Pirms vārīšanas tos ieber caurdurī un skalo zem tekoša ūdens, līdz tas kļūst dzidrs. Tādējādi tiek noskalota liekā ciete un novērsta salipšana vārot.
  • Vārot rīsu attiecībai pret ūdeni vajadzētu būt 1:2. Lai izvairītos no piecepšanās katla dibenam, labāk mazliet vairāk ūdens nekā mazāk. 
  • Lai pagatavotu pikantu ēdienu, rīsus var vārīt gaļas buljonā, var pievienot sojas mērci vai izmantot ūdens un tomātu sulas maisījumu (proporcija – 1:1). Pikantumu piešķir arī karijs. 
  • Gatavojot saldo ēdienu, tos var vārīt augļu sulā, nevis ūdenī.
  • Rīsus pirms vārīšanas var apcept, bet tādā gadījumā tos neskalo, jo, graudiņiem pārklājoties ar taukvielām, tie nesalips un būs irdeni.
  • Vēlams ievērot ražotāja ieteikto vārīšanas laiku un rīsu un ūdens proporciju, kas norādīts uz produkta iesaiņojuma. Pēc vārīšanas rīsiem jāļauj kādu laiku uzbriest.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.