Cik neesmu rakstījusi par "Neapēd zemeslodi" izaicinājumu, līdz tikai šogad pieteicos dalībniekos un nu ik rītu saņemu recepšu sūtījumu.

Pati dzīvnieku gaļu ētisku apsvērumu dēļ pārstāju lietot uzturā kopš 1995. gada, kādu laiku ēdu zivis, bet arī tās – arvien retāk. 

Ilze Pētersone

Olas gan ir ēdienkartes stabila sastāvdaļa. Sirdsapziņu nomierināja fakts, ka no veikalā pirktajām cāļi nevar izšķilties, jo vistiņu nav apciemojis gailis... Tā atkal ir ierunājusies, kad pastāvīgi sāku iegādāties oliņas no laukos audzētām vistām, kurām gaiļa mīlestības netrūkst.

Jāatzīst, ka no saņemtajām "Neapēd zemeslodi" receptēm tikai daļa atbilst maniem gatavošanas paradumiem, jo sastāvdaļās par daudz ārvalstu izcelsmes produktu. 

Savās maltītēs, cik iespējams, cenšos izmantot Latvijas augļus, dārzeņus un citus vietējos produktus, jo tā ir gan videi, gan mūsu ekonomikai saprātīgāka un draudzīgāka izvēle. 

No izaicinājuma receptēm padalos ar ātrās soļankas atradumu, ko nedaudz esmu pielāgojusi savai gaumei, kā arī uzkodu untumu – krāsnī ceptiem burkāniem.

Ātrā soļanka

Ātrā soļanka.

Sastāvdaļas

1 sīpols, 1 liels burkāns, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamk. tomātu pastas, 2 nelieli marinēti gurķi, puse vidēja izmēra selerijas saknes, 2 vidēja izmēra kartupeļi, 1 kārba pupiņu, 1,5 l biodārzeņu buljona šķidrumam, olīvas, citrons, lauru lapas, pipari, sāls.

Gatavošana

Apcep pannā sasmalcinātus sīpolus, pievieno sarīvētus burkānus un seleriju, sasmalcinātus ķiplokus un turpina cept mazākā karstumā, ik pa laikam apmaisot. Pēc aptuveni 5 min pannas saturu ieber iepriekš sagatavotā buljonā.

Uzkarsētā pannā liek tomātu pastu, izkarsē apmēram 2 min, strauji maisot, un pievieno zupai. Ieber arī kubiņos sagrieztus kartupeļus.

Vāra apmēram 10–15 min, pievieno garšvielas, ieber noskalotas pupiņas un sagrieztus gurķus. Izslēdz plīti, katlam uzliek vāku un atstāj uz 5 min ievilkties garšām. Pasniedz ar olīvām un plāni sagrieztām citrona šķēlītēm. Var pievienot pa karotei skāba krējuma vai jogurta.

Burkānu standziņas

Burkānu standziņas.

Sastāvdaļas

3–7 burkāni, 2 ēdamk. olīveļļas, 1 ēdamk. sasmalcinātu pēter- sīļu, 1 tējk. paprikas pulvera, 1 tējk. sāls, 1 tējk. piparu.

Gatavošana

Nomizotus burkānus sagriež gareniski kā standziņas vai frī kartupeļus. Liek bļodā kopā ar pārējām sastāvdaļām un samaisa, lai burkānus pārklāj eļļa un garšvielas.

Uz cepešpannā izklāta cepampapīra izliek burkānu standziņas, lai gabaliņi nesaskaras. Cep 220 °C temperatūrā iepriekš uzkarsētā krāsnī 25 min.

Recepte no @tastyvegeterian

Uzziņa*

Kuru līmeni izvēlies tu?

Līdz 9. janvārim "Neapēd zemeslodi!" pieteikušies 12 580 cilvēku, rāda mājas lapa "www.neapedzemeslodi.lv". Piesakoties izaicinājumam, dalībnieks izvēlas vienu no trīs līmeņiem, kādā apņemas veidot savas maltītes visu janvāri. Lai iedvesmotu gatavošanai, katru dienu visi dalībnieki e-pastā saņem piecas receptes un node- rīgu informāciju par uzturu, vidi un veselību.

1. līmenis

Ēdīšu veģetāri (neēdīšu gaļu un zivis) trīs reizes nedēļā. Izklausās viegli, un labs solis, lai pasaule kļūtu nedaudz labāka.

2. līmenis

Mēnesi ēdīšu veģetāri. Klimata aizsardzība sākas uz mana šķīvja.

3. līmenis

Mēnesi ēdīšu vegāniski (neēdīšu dzīvnieku produktus – gaļu, zivis, olas, piena produktus u. c.). Zemeslodes dēļ iešu uz pilnu banku!

Avots: "www.neapedzemeslodi.lv".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.