Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. Visgardākās tās ir novārītas, bet, ja raža lielāka, var arī paeksperimentēt, piemēram, sagatavot pāris burciņajuma ziemai.

Reklāma

Sastāvdaļas 2 puslitra burciņām


  • 500–700 g cūku pupu 

  • 2 tējkarotes sinepju graudiņu

  • 2 ķiploka daiviņas 

  • mārrutka saknīte vai lapa

  • diļļu kāti un ziedi 

  • melnie un smaržīgie pipari

  • sāls


Pagatavošana


Izlobītas pupas liek katlā ar karstu ūdeni un vāra 15 minūtes. 


Tikmēr sagatavo izkarsētas puslitra burciņas – katrā ieber 1 tējkaroti sinepju sēklu, 5 melnos un 5 smaržīgos piparus, liek mārrutka lapas gabaliņu vai labāk notīrītu saknes gabaliņu, pārgrieztu ķiploka daiviņu un dilles (ziedu, sagrieztu kātu). 


Ar putu karoti izvārītās pupas izņem no karstā ūdens un liek burkās. 

Uzvāra sālsūdeni, uz 1 l ūdens ņemot 1 ēdamkaroti sāls, to izšķīdina. Verdošu sālsūdeni pārlej pupām burkās, lai ir nosegtas. 

Burkas cieši aizvāko un atdzesē, apgrieztas ar vāciņiem uz leju. 


Lai marinētās pupas ilgāk varētu uzglabāt, burciņas pasterizē. 


Pieredze
 pupu gatavošanā

  • No cūku pupām gatavo kotletes. Pupām pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep dziļā pannā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļasmašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai. 

  • Ja izvārītām un samaltām cūku pupām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst tumīgu mērci.

  • Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām. 

  • Var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra. 

  • Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. 

Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās garšos teju kā vasarā.


Der zināt!


Ja cūku pupu ēdieni vēderā izraisa diskomfortu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.


Cūku pupas.