Cūku pupas, lielajā katlā vārītas, ar sāli, sviestiņu un kefīra vai paniņu glāzi klāt - katras vasaras neatņemama sastāvdaļa. Bet no pupām var pagatavot vēl daudzas gardsa uzkodas. Iedvesmai - pastēte no cūku pupām un valriekstiem.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 500 g vārītu cūku pupu
  • 100 g valriekstu 
  • 50 g svaigā siera
  • neliels sīpols 
  • 1–2 ķiploka daiviņas 
  • 1 ēdamkarote olīveļļas 
  • sāls, pipari 
  • garšvielas (pēc izvēles) 

Pagatavošana

Cūku pupas samaļ gaļasmašīnā vai sablendē. Smalki sagriež sīpolu, apcep eļļā un pievieno pupu masai. 

Pieliek eļļu (var arī sviestu) un masu vēlreiz sablendē. 

Iemaisa svaigo sieru, garšvielas, ķiplokspiedē saspiestas ķiploka daiviņas un atkal visu sablendē. 

Valriekstus piestā saberž līdz smalkām drupačām, iemaisa pupu masā. Liek ledusskapī, lai garšas savelkas. 

Pieredze!

  • No cūku pupām gatavo kotletes. Pupām pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep dziļā pannā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļasmašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai. 
  • Ja izvārītām un samaltām cūku pupām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst tumīgu mērci.
  • Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām.
  • Var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra. 
  • Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. 

Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās garšos teju kā vasarā.

Der zināt!

Ja cūku pupu ēdieni vēderā izraisa diskomfortu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.

 

Cūku pupas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.