Kā mākslinieks uz audekla spēlējas ar krāsām, tā Līva Ganiņa virtuvē ar produktiem. Recepte viņai ir svešvārds, nekas netiek mērīts gramos, glāzēs, tējkarotēs. It kā rotaļājoties uz šķīvja sagulst cukīni matiņi, pēc brīža tiem pievienojas olu kultenis, kam tiek uzmesta sagriezta zemene un kazenes.

Ne par garšu saderību vai to, ka vispirms cilvēks ēd ar acīm, Līva, to darot, domā – viņa vienkārši grib, lai ēdiens izskatās košāks, dzīvespriecīgāks. Rezultātā pat ikdienišķais olu kultenis viņas izpildījumā iegūst īpašu izskatu un garšu – ne velti baudīt Līvas gatavotās brokastis kafejnīcā Zvaigzne Cafe brauc pat cilvēki no Pierīgas.

Bez šķipsnas mīlestības nekādi

“Brokastu olu kultenim klāt lieku svaigo krējumu un sviestu. Cepot visu laiku maisu, lai tas būtu gaisīgs. Kad aptuveni septiņdesmit procentu olu masas sarāvusies, tajā iemaisu vēl prāvu piku sviesta. Pannu no uguns noņemu, kad kultenis vēl tāds kā pusjēls, lai pirms likšanas uz šķīvja tas vēl brīdi nogatavinās. Sāli klāt nelieku. Dāsnu šķipsnu mīlestības gan – tā ir pati galvenā visu manu gatavoto ēdienu garšviela,” stāsta Līva un piebilst, ka vispār viņa esot kūku meitene. Gatavot brokastis pieteikusies tikai tāpēc, ka pašai brokastu ēdieni tie mīļākie – viņa tos vien varētu ēst.

Bez olu kulteņa Līva brokastīs piedāvā arī omleti, karstmaizi ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem. “Ēdienus pārkaisu ar vegāno Parmas sieru, kuru gatavoju, sajaucot kaņepju sēklas, rauga pārslas, ķiploku, agaves sīrupu, mazliet sāls. Garšīgs un veselīgs. Kāds bija pacenties tādu izdomāt jau pirms manis, bet es to stilizēju pa savam. Ar daudz ko tā daru. Tu arī izbrīnījies, ieraugot, ka olu kulteni pasniedzu ar cukīni, nevis gurķu matiņiem. Cukīni nav tik ūdeņains. Vēl labprātāk izvēlos kabaci, jo man tas garšo, un arī citiem esmu iebarojusi. Klāt mērcīte no sinepēm, medus, eļļas, balzametiķa, citrona sulas. Krāsainībai paredzēto garlaicīgo tomātu vietā ļoti labprāt izmantoju ogas. Ja kāda produkta aptrūcies, to vienmēr var aizstāt ar citu, no nekā uztaisīt kaut ko. Būtībā ir tikai dažas pamatlietas, pie kā ēdienu gatavošanā pieturos.”

Brokastu piedāvājumā ir auzu putra bez piena, ar parasto vai augu pienu, un visām ir ražens dekorējums: zemesriekstu sviests, ievārījums, banāns, grauzdēti rieksti un svaigas ogas. Ja kāds tajā vēlas ko pamainīt, pielikt klāt vai noņemt nost, tas tiek izdarīts. Tā garšu salikuma eksperimentā tiek dota iespēja piedalīties arī pašam ēdējam. Pastāvīgo brokastotāju vēlmes Līva jau ielāgojusi – zina, kam putru vārīt ūdenī, dekorējumā nelikt sarkanas ogas. “Man taču nav grūti to izdarīt! Individuālā pieeja klientam, darbinieku radošā brīvība ir šīs kafejnīcas īpašais vaibsts. Man neviens virtuvē neliek strādāt baltā priekšautiņā un pavāra mici galvā, es arī pie plīts varu būt stilīga,” smaida Līva.

Ceļu paver medus kūka

Bērnībā Līva puiku kompānijā skraidīja pa parkiem, spēlēja kariņu, futbolu. Sēdēt smilškastē un cept smilšu kūkas – tas bija garlaicīgi. Tomēr dzīve Līvu pie kūku cepšanas nolikusi – Kanādā, kur viņa ar ģimeni kādu laiku dzīvoja. Vīrs strādāja, puikas mazi, Līva pilnas slodzes mājsaimniece. It kā visa kā bija gana, bet viņai pietrūka bērnības garšu: biezpienmaizes, pildīto riekstiņu un medus kūkas, uz Ziemassvētkiem piparkūku mīklas latviešu gaumē. Brīvā laika bijis gana, un viņa sarosījusies – atradusi krievu un poļu veikaliņus, kuros varēja nopirkt vajadzīgos produktus, un ķērusies pie cepšanas. “Biju iesācēja, receptes meklēju portālā Delfi. Gāja visādi – tad kondensētais piens riekstiņiem nesavārījās, tad medus kūka ne kā medus kūka sanāca... Līdz no visām internetā atrastajām receptēm radīju savu, un pēc tās tapušo kūku slavēja arī ģimene. Tā laikam ir vienīgā recepte, kuru pierakstīju. Tieši pateicoties savai medus kūkai, nokļuvu Zvaigzne Cafe. Kūka tik ļoti bija iegaršojusies tās vadītājam Kristapam, ka viņš uzmeklēja meiteni, kura to cep,” nosmej Līva.

Nekoncentrējoties uz konkrētu recepti, man kūkas top viegli un ir ļoti garšīgas.

Vēl īsi par Kanādu – vietējie latvieši piparkūku mīklu Līvai pieprasījuši pat vasarā. Kafejnīca, kurai cepusi riekstiņus, pasūtījusi cept piparkūku kamielīšus – kafejnīcas logo. Tāpēc, kad ģimene atgriezusies Latvijā, viņa jau zinājusi, kādu darbu meklēs. 

“Sākumā man, pašdarbniecei, kūku cepšanu neviens neuzticēja, tāpēc pirmajā darbavietā biju ar mieru darīt visu, sākot no pasūtījumu pieņemšanas, zupas vārīšanas un beidzot ar trauku mazgāšanu, lai tikai kādā brīdī varētu tikt pie kūku cepšanas. Labs rūdījums tas bija. Tajā laikā izkristalizējās arī manas stiprās puses: kūkas, brokastis, salāti. Pēdējie gan tagad atkāpušies maliņā.”

Gribat recepti? Tādas nav!

Vairāk Līvas ceptie gardumi tika iepazīti, kad viņa strādāja kafejnīcā Rocket Bean. Populārākā nemainīgi bija medus kūka, riekstiņi, dažādi cepumi. Jau tur Līvai paveicās ar to, ka viņai ļāva brīvību – nelika gatavot pēc receptēm. Uzradās arī privātie pasūtītāji, kas ātri saprata, ka Līvai var uzticēties, tāpēc, pasūtot, piemēram, siera kūku, ar sastāvdaļām un noformējumu ļāva brīvi improvizēt. “Tieši tāpēc man kūkas top tik viegli un ir tik garšīgas. Ja es koncentrētos uz konkrētu recepti un garšu, procesa laikā apmaldītos. Bet, visu darot pēc savām izjūtām, apmaldīties nevaru. Pagaršot gan pagaršoju – varbūt vēl kaut ko vajag pievienot?”

Līva Ganiņa

Medus kūkai sekoja citas kūkas: Cielaviņa, banānu, marakujas, šokolādes, Pavlovas kūciņas un drumstalmaizes, dažādi cepumi. Jā, tādas piedāvā arī citās kafejnīcās, bet... Līvas ceptās ir citādas, garšīgākas. Varbūt arī tāpēc, ka viņa rūpīgi izvēlas izejvielas, – ja sviests, tad sviests, ja saldais krējums, tad ne jau tas, kas derīgs pusgadu. Nesen Līva sākusi cept cigoriņu kūku. Ideja radusies, kad viņai ziemā sakārojies cigoriņu saldējuma, bet veikalos tā nebija. Ko darīt? Jācep cigoriņu kūka... Un nu tik spējot cept!

Pamatnei: cepums, biskvīts vai bezglutēna pamatne, krēma kārtai: krēmsiers vai saldais krējums ar želatīnu. Var arī variēt – saldais krējums, krēmsiers. Visām, protams, klāt cigoriņu sīrups. Virsai – putukrējums. Bet pēdējais Līvas radošais pārsteigums ir vegānās kūciņas ar avokado krēmu – labi saspaidīts avokado tajās aizvieto krēmsieru. Klāt kāds saldinātājs, kokosa sviests, citrona sula. Protams, ir pieļaujami eksperimenti ar sastāvdaļām.

Kafejnīcas vitrīna Līvai ar kūkām jāaizpilda katru dienu. Pieprasītākās no tām ir Pavlovas kūciņas, medus kūka. “Par to, ko cepšu, galvu nelauzu. Atnāku uz darbu un cepu: varbūt eklērus ar zaļās tējas pulverkrēmu, varbūt burkānu kūku ar ananasu. Man tiešām tas nāk viegli. Neinteresējos, kas par kuru produktu saderību rakstīts grāmatās, kā strādā citi pavāri. Man svarīgs ir tikai klientu vērtējums. Tagad ar nepacietību gaidu pavasari, kad varēšu vākt pirmos zaļumus: pumpurus, gārsu, nātru, pieneņu lapiņas. Likšu tos gan salātos, gan taisīšu zaļumu pesto. Dekoram – pirmā pavasara puķīte. Mani klienti būs sajūsmā!”

Lielā kārdinājuma varā

Izdevniecības Zvaigzne ABC īpašniece Vija Kilbloka: “Nav dienas, kad es nedraudētu Līvu atlaist, jo... nespēju turēties pretī viņas ceptajām kūkām. Kad jau sāku spēt, Līva izcepa vegāno kūku ar avokado krēmu. Tad kā lai nenogaršo?! Un tā bija tik garšīga, ka vēl otrā dienā turpināju degustēt... Pamatnē sagaršoju kaut ko ļoti īpatnēju – izrādījās, ka tai bija pieliktas ingvera sukādes. Izdomas un drosmes eksperimentēt Līvai netrūkst, viņa ir fantastiska!”

Mūsējie var.

Ceļojumu un dzīvesstila portāls Big Travel, kur raksta par visu, ko pasaulē vērts redzēt, piedzīvot un nogaršot, savā 2022. gada 50 labāko Eiropas kafejnīcu topā Zvaigzne Cafe ierindojis 19. vietā. Savs nopelns tajā ne tikai izcilajai kafijai, bet noteikti arī Līvas kūkām.