Rudens garšām bagāta kūka. Receptē izmanotatis Demerara brūnais cukurs tiek ražots no cukurniedrēm. Tam raksturīga piesātināta garša, tas iecienīts konditorejas produktu, kā arī dažādu dzērienu pagatavošanā.

Reklāma

Sastāvdaļas


Mīkla


  • 140 g kviešu miltu

  • 1/2 tējkarotes cepamā pulvera

  • 1½ tējkarotes malta kanēļa 

  • 3/4 tējkarotes malta muskatrieksta

  • 3/4 tējkarotes maltu krustnagliņu

  • 50 g pūdercukura

  • 55 g nesālīta sviesta

  • 1 ola

  • 1½ tējkarotes miltu



Pildījums


  • 1,8 kg ķirbja

  • 400 ml kondensētā piena

  • 2 olas

  • 1 šķipsna sāls

  • 1 tējkarote vaniļas cukura

  • 1 ēdamkarote demerara vai brūnā cukura

Drupačām


  • 2 ēdamkarotes miltu

  • 4 ēdamkarotes demerara vai brūnā cukura

  • 1 ēdamkarote malta kanēļa

  • 25 g nesālīta sviesta

  • 100 g pekanriekstu (var izmantot arī valriekstus)

  • 85 g kaltētu dzērveņu

Pagatavošana

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādu temperatūrai. Pildījumam ķirbim izņem sēklas, nomizo un sagriež gabalos, tad saliek uz cepešpannā ieklāta cepamā papīra. Virsu pārklāj ar foliju un cepešpannu liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties uz 1½ stundu. Gatavo ķirbi liek blendera traukā un sasmalcina biezenī. Ķirbja biezeni liek ledusskapī, lai tas pilnībā atdziest.


1. Mīklai lielā bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri. Pievieno un iemaisa samaltu kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, pūdercukuru. Pievieno atdzesētu un sasmalcinātu sviestu. Sviestu un miltus berž ar pirkstiem, līdz veidojas drupačas, tad pievieno sakultas olas un samīca mīklu. Mīklu no bļodas izveļ uz galda virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem. Mīklu saveļ bumbā, pārkaisa ar miltiem, tad pārsedz ar pārtikas plēvi. Mīklas bumbu liek uz 30 minūtēm ledusskapī, lai atdziest. 


2. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādu temperatūrai. Ķirbja biezeni liek lielā bļodā, pievieno kondensēto pienu, olas, sāli, vaniļas cukuru un demerara jeb brūno cukuru. Pildījumu rūpīgi samaisa. 



3. Sagatavo apaļu cepamo formu (ap 23 cm diametrā). Tās pamatni un malas ieziež ar sviestu.


4. Mīklu liek cepamajā formā un vienmērīgi izlīdzina pa pamatni un malām. Tad virsū liek ķirbja masas pildījumu. Cepamo formu liek cepeškrāsnī un cep apmēram 15 minūtes.


5. Virsai bļodā iesijā miltus, pievieno cukuru un kanēli, visu sajauc. Pievieno atdzesētu un sasmalcinātu sviestu. Miltus un sviestu saberž ar pirkstiem drupačās. 100 g pekanriekstu sasmalcina, pievieno mīklas drupačām un samaisa kopā. 


6. Pīrāgu izņem no cepeškrāsns, temperatūru samazina līdz 180 grādu temperatūrai. Kūkai pārkaisa mīklas drupačas ar sasmalcinātajiem pekanriekstiem un dzērvenēm. Formu liek atpakaļ cepeškrāsnī un turpina cept vēl 35 minūtes. Ķirbja pīrāgu var ēst siltu vai atdzesētu, pēc izvēles.
 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.