Viena no bērnības garšām ir ķīselis - ļoti dažāds, no svaigām vai saldētām ogām, vai pat no ievārījuma, bet man prātā vairāk jāņogu ķīselis. Kad skābās ogas vairs nevarēja ieēst, tad mazliet staipīgs ķīselis ar aukstas mannas putras šķēli bija lielisks deserts. Iedvesmai - ogu ķīselis ar vaniļas mērci, vai arī - vienkārši ar saldējumu.

Ogu ķīselis ar vaniļas mērci

Ķīselim

  • 200 g jāņogu
  • 100 g skābo ķiršu
  • 100 g aveņu
  • 100 g zemeņu
  • 250 ml skābo ķiršu sulas
  • 2 ēdamkarotes šķidra medus
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 1 kanēļa standziņa

Vaniļas mērcei:

  • 400 ml piena
  • vaniļas pāksts (vai vaniļas cukurs, vai esence)
  • 3 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana

Ogas noskalo, notīra, no ķiršiem izņem kauliņus. 6 ēdamkarotes ķiršu sulas pataupa, pārējo lej katlā un kopā ar medu un kanēļa standziņu uzsilda. Pievieno jāņogas un ķiršus, pavāra.

Cieti iejauc atlikušajā ķiršu sulā un, lēni maisot, ielej ogu katlā. Pavāra minūti. Katlu noceļ no plīts, izņem kanēļa standziņu, pievieno avenes un zemenes. Ķīseli atdzesē.

Vaniļas mērcei 6 ēdamkarotes piena sakuļ ar vaniļas cukuru vai ekstraktu (vai no vaniļas pāksts izņemtajām sēkliņām). 

Atlikušo pienu uzvāra, katliņu noceļ no uguns un iejauc vaniļu. Liek uz uguns, uzvāra. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās. Silto pienu lej sakultajās olās, nepārtraukti maisot. Atdzesē.

Sarkano ogu ķīselis labi garšos ar vaniļas saldējumu.

Var pagatavot zaļo ķīseli, piemēram, baltās jāņogas, ērkšķogas, vīnogas un kivi. Ķiršu sulas vietā ņem ābolu sulu.

Pieredze

  • Ja vienam litram šķidruma pievieno 3–4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, ķīselis būs biezāks, ja 1–2 ēdamkarotes, ķīselis būs šķidrāks.
  • Kartupeļu cieti iemaisa aukstā ūdenī un tad lej klāt uzvārītajai ogu zupai, lēni un rūpīgi izmaisot. Uzvāra.
  • Ilgi maisīt un vārīt ķīseli nevajag, jo tad tā konsistence kļūst staipīga.
  • Lieliska ogu zupa sanāk, ja gatavam ķīselim pievieno svaigas ogas.
  • Biezo ķīseli ēd ar pienu, vaniļas mērci, putukrējumu. Bet plānākam ķīselim piestāvēs buberts, klimpas, auksta mannas vai salda rīsu putra, grauzdētu auzu pārslu, šokolādes krēms, saldā biezpiena masa.

Der zināt

  • Kartupeļu cietes mērvienības:
  • 1 tējkarote – 3 grami
  • 1 ēdamkarote – 11 gramu
  • 1 glāze – 190 gramu

Padoms

Praktiskās latvietes dabā ir neko nemest ārā un, revidējot pieliekamo, kad atrasta pagājušā gada ievārījuma burka, gribas to racionāli izmantot. Viens no variantiem ir uzvārīt ķīseli: pielej ūdeni, piešauj mazliet cukura, uzvāra un iemaisa kartupeļu miltus. Vairāk vai mazāk – būs biezāks vai plānāks.