Šajā receptē lieliski noderēs pašgatavoti grauzdiņi no rupjmaizes vai baltmaizes, kas nopirkusies pavairāk un sacietējusi.

Pagatavo grauzdiņus

Maizi (gan rupjmaizi, gan baltmaizi) sagriež nelielos kubiņos, plānā kārtā uzber uz plāts un liek mēreni karstā cepeškrāsnī – ja liks karstā, maize no virspuses apžūs un apdegs, bet iekšpusē paliks mīksta.

Grauzdiņi.

Grauzdiņi jāžāvē 20–30 minūtes. Pēc tam cepeškrāsni izslēdz, bet plāti neizņem. Grauzdiņi pastāvēs siltumā un sausumā vēl pusstundu un kļūs pavisam viegli un kraukšķīgi. Tos pasniedz ar buljonu, biezzupu, pievieno salātiem.

Cepta ķirba biezzupa ar grauzdiņiem

Ķirbja zupa ar grauzdiņiem.

Sastāvdaļas

  • neliels ķirbis
  • 2 kartupeļi
  • 1 burkāns
  • 100 ml saldā krējuma (10%)
  • 30 g rīvēta cietā siera
  • svaigi pētersīļi
  • sauja rupjmaizes grauzdiņu vai dažas grauzdētas šķēlītes
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Ķirbim nogriež augšpusi un uzmanīgi izņem sēklotni. Tad uzliek nogriezto mici, ķirbi ietin folijā un liek uz cepešpannas. Cep līdz 180 oC uzkarsētā cepeškrāsnī.

Bet var ķirbi sagriezt šķēlēs, likt uz cepampapīra un cept, līdz mīksts. Tikmēr novāra notīrītus burkānus un kartupeļus.

Mazliet atdzisušo ķirbi pārgriež uz pusēm un ar karoti izņem mīkstumu. 

Pievieno izvārītajiem burkāniem un kartupeļiem, pielej buljonu, kurā tie vārījās, iemaisa saldo krējumu un sablendē, pēc garšas pieberot sāli un piparus.

Krēmzupai uzber rīvēto sieru un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, rupjmaizes grauzdiņus.

Rupjmaizes grauzdiņus apcep eļļā, kam pievienots ķiploks.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.