Kā no sēklām izaudzēt rozi, no kuras gatavo karkadē tēju? Jautā Mārīte Smiltenē.

Rozella jeb Sudānas roze (Hibiscus sabdariffa) ir daudzgadīgs puskrūms, ko plaši kultivē Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. No šā auga iegūto karkadē tēju pie mums ieved no Taizemes, Meksikas, Ķīnas un citām silta klimata valstīm. 

Augs veido stāvu, zarotu, vairāk nekā 1 m augstu stublāju. Lapas ir gaiši zaļas, ziedlapas – gaiši dzeltenas, reizēm rožainas. Ziedi ir ļoti aromātiski, nogatavojušies augļi – skābeni. 

Rozellas auglīši.

Uzturā var izmantot visas auga daļas, izņemot saknes. No pektīnvielu saturošajām ziedu kauslapām ražo dzērienus, želejas, mērces, tās plaši izmanto kā pārtikas krāsvielu. Svaigas lapas un jaunie dzinumi ir bagāti ar vitamīniem, tos bieži liek salātos un sautējumos.

Rozellu pie mums var audzēt kā viengadīgu kultūru siltumnīcā vai aizsargātā vietā dārzā, jo augs ir siltumprasīgs, baidās no salnām. 

Sēklas ir ar cietu apvalku, dīgst labi. Sēj februāra beigās, marta sākumā bagātinātā kūdras substrātā (pH 6,5) podos vai kastītēs. Sēklām uzsijā 3–5 mm biezu smilts kārtiņu, uzliek stiklu un diedzē +18…+20 °C temperatūrā. Sadīgst aptuveni nedēļas laikā. 

Dīgstus izpiķē atsevišķos podiņos, kad tiem labi attīstījušās pirmās lapas. Rozella ir ļoti audzelīga, taču Latvijas vasaras tai par īsu, tāpēc sēklas mūsu apstākļos neveidojas.

Rozella jeb Sudānas roze.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.