Sēklu diedzēšana un dīgstu audzēšana ļauj mājas apstākļos iegūt pirmos pavasara vitamīnus.

Sēklu un graudu dīgstos viskoncentrētākajā veidā ir vitamīni, šķiedrvielas, antioksidanti un daudz citu labu vielu. Dziedzēt sēklas var visur - gan uz dzīvojamā istabā, uz palodzes, vai vietās, kur ir brīva vieta.

Ja diedzējumus ēd regulāri, tie nostiprina imūnsistēmu, aktivizē vielmaiņu, vairo enerģiju un darbspējas.

Diedzēt var visu to pašu, ko audzē dārzā: zirņus, redīsus, brokoļus, kressalātus, bietes, pupiņas, saulespuķu sēklas. Šo uzskaitījumu varētu turpināt, taču vienkāršāk sadiedzēt pupiņas, lēcas, kressalātus un kāpostus. 

Diedzēšanai nedrīkst izmantot kodinātas vai ķīmiski apstrādātas sēklas, bet tikai diedzēšanai paredzētās.

Sēklas var diedzēt vienkārši izmantojot stikla trauku un marli vai iegādājoties īpašus diedzēšanai paredzētas ierīces. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem – graudi un sēklas no rīta un vakarā caurdurī jānoskalo zem tekoša ūdens.

Redīsiem, ķīnas pupiņās, kressalātiem, miežiem un kviešiem, dīgstu asnu dzīšanai vajadzīgas apmēram divas līdz trīs dienas. Pupiņām, lēcām, sojai un citiem pākšaugiem vajadzīgas četras, piecas dienas. Kresēm, sierāboliņam – piecas, sešas dienas. Saulespuķēm, lucernai dīgstiem vajadzīga apmēram sešas dienas. Visām dīgstošajām sēklām ir vajadzīga dienas gaisma, bet ne tieši saules stari. Jo mazākas sēkliņas, jo ātrāk tās sadīgst.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.