Tuvojoties Lieldienām, zinām, ka svētku galdā noteikti būs krāsotas olas. Bet kā vēl tās var pagatavot, lai atšķirtos no ikdienas maltītēs ierastajām.

Olas satur cilvēka organismam daudz nepieciešamu vielu: dzelzi, jodu, fosforu, selēnu, A vitamīnu un B grupas vitamīnus, olbaltumvielas, aminoskābes un daudz cita vērtīga. Olas dzeltenumā ir taukiem līdzīgas vielas – lecitīns un holesterīns. Augošam organismam lecitīns ir nozīmīgs jaunu šūnu veidošanai, tas nostiprina organismu un aktivizē pretošanās spējas. Savukārt holesterīns organismam nepieciešams D vitamīna sintēzei, arī dažādu hormonu veidošanai.

Tomēr nevajadzētu forsēt ar olu ēšanu, brīdina uztura speciālisti. Ja cilvēks ir vesels, 

nedēļā drīkst apēst septiņas olas, pat vairāk, bet tiem, kam ir cukura diabēts, kāda nieru vai aknu slimība, sirds un asinsvadu slimības, olu patēriņš jāierobežo. 

Arī senioriem nav ieteicams apēst vairāk par 3–4 olām nedēļā.

Der zināt!

  • Ja olas vāra 3 minūtes, tās ir ļoti mīkstas.
  • Ja vāra 5 minūtes, olas dzeltenums ir mīksts.
  • Ja vāra 7 minūtes, dzeltenums ir pusmīksts.
  • 10 minūtes un ilgāk vārītas olas ir cietas.
  • Ja olas vāra ilgāk par 15 minūtēm, dzeltenumam veidojas zilgana apmale.
  • Ja olas drīzumā tiks izlietotas, tās var turēt istabas temperatūrā aptuveni nedēļu. Tikai jāraugās, lai nebūtu bojāta čaumala
  • Ledusskapī svaigas olas var uzglabāt divas nedēļas, arī pēc tam vēl trīs četras nedēļas. Tomēr tad ieteicams olas lietot tikai cepšanai vai olu ēdieniem
  • Cieti vārītas olas ledusskapī var uzglabāt nedēļu.

Pikantās olas

Pikantās olas.
  • 8 jēlas olas
  • 400 ml ūdens
  • 100 ml 9% galda etiķa
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 tējkarote sinepju graudiņu
  • 10 smaržīgo piparu graudu
  • puse lauru lapas
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes sāls

Olas liek verdošā ūdenī un vāra 10 minūtes. Pēc tam izņem un atdzesē aukstā ūdenī.

Lai pagatavotu marinādi, katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, brūno cukuru, smaržīgos piparus, sinepju graudiņus, pusi lauru lapas, ķiploka daiviņu, etiķi, visu uzvāra un uz lēnas uguns vēl pavāra 5 minūtes.

Vārīto olu čaumalas viegli iespiež. 

Olas ievieto karstumizturīgā stikla traukā (ar vāku) un pārlej karstu marinādi tā, lai būtu pilnībā pārklātas. 

Ļauj marinādei atdzist. Pēc tam uzliek traukam vāku un olas atstāj marinādē ievilkties vismaz 24 stundas (vislabāk 2 dienas), novietojot trauku ar olām vēsā vietā.

Pirms ēšanas olas noloba un uz katras uzliek piciņu sinepju.

Var pasniegt izsmalcinātāk: olas pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumus, tos sajauc ar etiķi, eļļu, sinepēm, sāli un pipariem un iepilda olu baltumu pusītēs.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.