Spināti ir ne tikai garšīgi, bet ir arī labs vitamīnu un minerālvielu avots, īpaši pavasarī, kad citu dārzeņu un augļu piedāvājums ir visai pieticīgs. Spināti satur C, E, PP un D vitamīnus, daudz skābeņskābes, kā arī minerālvielas – dzelzi, varu, kāliju.

Lai taukos šķīstošie vitamīni (A, E, K) labāk uzsūktos, tos ieteicams pagatavot ar kādu taukvielu. Vislabākais apstrādes paņēmiens – vai nu ātri apcept eļļā, vai arī tvaicēt, tad vērtīgās uzturvielas drošāk saglabājas. Šā paša iemesla dēļ tos pasniedz kopā ar sieru, saldo vai skābo krējumu vai citu produktu, kas satur taukvielas.

Spinātus var izmantot, gan cepot picu (labi sader ar kazas sieru!), gan maizi (pildījumam labs salikums siers+spināti), gan pīrāgu, gan gatavojot lazanju un dažādus sacepumus (dārzeņi+siers+spināti).

Jāņem vērā, ka no spinātiem pagatavotus ēdienus nav ieteicams ilgstoši uzglabāt un atkārtoti uzsildīt.

Spinātu un olu maizītes

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 325 g kviešu miltu
  • 200 ml ūdens
  • 25 g rauga
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • pustējkarote sāls

Pildījumam

  • 300 g spinātu
  • 1–2 šalotes sīpoli
  • 8 olas
  • 50 g cietā siera
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • pustējkarote sāls
  • ¼ tējkarotes maltu melno piparu 

Pagatavošana

Raugu izšķīdina remdenā ūdenī. Pievieno eļļu, miltus, sāli un samīca mīkstu mīklu. Trauku pārsedz ar dvielīti un ļauj mīklai uzrūgt aptuveni pusstundu.Tikmēr notīra un sasmalcina sīpolus, apcep katliņā sakarsētās taukvielās. Pievieno spinātus, nedaudz apcep, pieber sāli un piparus.

Mīklu sadala astoņās daļās. No katra mīklas gabala izveltnē 12–15 cm diametra ripu. Uz plāts izklāj cepampapīru un kārto izveltnētās ripas. Uz tām liek spinātu maisījumu.Pārsit jēlu olu un uzmanīgi liek pa vidu spinātiem. Pārkaisa ar rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī 225 °C aptuveni 20 minūtes.

Spināti.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.