Pirms Lieldienām moderni runāt par gavēni. Elementārākais un tradicionālākais ir no kaut kā atteikties, visbiežāk – no gaļas. Ko likt vietā? Pupas un zirņus! Un jo daudzveidīgāk, jo interesantāk.

Ar austrumu garšas niansi

Aizvien populārāks produkts kļūst humoss. Veikalā nopērkami dažādu ražotāju piedāvājumi. Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, tas garšos arī ar svaigiem dārzeņiem.

Humosu par savu ēdienu uzskata Turcijā, Libānā, Izraēlā un Ēģiptē. Izcelsmes zemi grūti nosaukt, jo ēdiena sastāvdaļas atrodamas visā Tuvo Austrumu reģionā un, iespējams, pirmo reizi to pagatavoja, kad nekā cita vienkārši nebija pa rokai, jo ēdiena sastāvdaļas ir elementāras: turku zirņi, tahini (sezama sēklu) pasta, olīveļļa, citronu sula, ķiploks, sāls, un tad jau seko visādas variācijas – ja gribas vēl kādu garšas niansi paspilgtināt.

Turku zirņi.

Ne par sāļu, ne skābu, ne rūgtu

Jo kvalitatīvākas izejvielas, jo smēriņš garšīgāks, tāpēc īpaši uzmanība jāpievērš olīveļļai. Vislabāk ņemt auksti spiestu, lai tā būtu bez rūgtuma piegaršas.

Tahini ir sezama sēklu pasta, ko var nopirkt garšvielu stendos lielveikalos. Bez tās var iztikt, taču var to uztaisīt pats. Karstā pannā apcep sezama sēklas, līdz tās ir zeltaini brūnas. Tās blenderī sajauc ar ēdamkaroti olīveļļas. Intensīvāka garša būs, ja pievienos sezama sēklu eļļu.

Humosa pagatavošanai derēs konservēti turku zirņi, taču var izmantot kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos izmērcējot (iemērc uz nakti), pirms vārīšanas cītīgi noskalo un pēc tam vāra līdz pat divām stundām (līdz tie mīksti).

Humoss

Vislabākais humoss sanāks no siltiem turku zirņiem, tāpēc, ja izmanto konservētos, pirms smalcināšanas tos var uzsildīt.

• 400 g konservētu vai vārītu turku zirņu

• 100 ml tahini pastas

• 3–4 ēdamkarotes olīveļļas

• 1–2 ķiploka daiviņas

• puscitrona sula

• sāls, malti melnie pipari

Visas sastāvdaļas pakāpeniski sablendē. Vispirms samaisa citrona sulu un tahini pastu. Ja masa šķiet par biezu, var mazliet (ēdamkaroti) pieliet aukstu ūdeni. Tad pievieno olīveļļu, saspiestu ķiploka daiviņu, sāli un piparus. Pieliek turku zirņus.

Vislabākais humoss sanāks no siltiem turku zirņiem, tāpēc, ja izmanto konservētos, pirms smalcināšanas tos var uzsildīt.

Jo ilgāk blendē, jo humosa konsistence būs gaisīgāka un krēmīgāka.

Ja gribas stiprāku garšu, var pievienot paprikas pulveri vai mazliet čili. Sastāvdaļu attiecības var variēt pēc savas gaumes.

Humosu dekorē. Garšu var dažādot jau blendējot ar sezama sēklām, melnajām ķimenēm, olīvām, pētersīļiem, saulē kaltētiem tomātiem eļļā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.