Sīciņas, melni pelēkas sēkliņas ar saldenu garšu. No bērnības ataust atmiņā, kā no apaļās pogaļas uzmanīgi tiek noknibināta cepurīte, un smalkās sēkliņas sabērtas tieši mutē. Dažreiz bija jālasa magoņu galviņas, lai vecmamma varētu uzcept magoņmaizītes. Neatceros, vai tolaik magoņu sēkliņas varēja nopirkt, tās auga dārzos. Tagad viss ir citādi, dārzos tās pēc likuma šobrīd ir aizliegts audzēt, tāpēc tagad tās jāpērk veikalā.
Magones, kas būtu sastāvdaļa gardajai kūkai, pašu dārziņā neizaudzēsim. Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 6. pants nosaka, ka Latvijā aizliegts audzēt miega magoni (Papaver somniferum). Miega magone ir viena no četrām magoņu sugām, kas sastopamas Latvijā, un vienīgā, kuras sēklas izmanto uzturā. Tātad miega magoņu audzēšana, pat ja tas tiek darīts, lai uzceptu svētkiem kādu kārumu, ar likumu ir aizliegta, jo tajās atrodas aizliegtas narkotiskās vielas.
Magoņu sēkliņas ir bagātas ar C, D un E vitamīnu, folskābi, šķiedrvielām, ogļhidrātiem, olbaltumvielām un dažādiem alkaloīdiem. Magoņu sēklu eļļa satur beta karotīnu, E vitamīnu un B grupas vitamīnus. Plaši izmanto konditorejā – kas gan var būt garšīgāks par tikko ceptu magoņmaizīti?
Citrona kūka ar magoņu sēkliņām
Sastāvdaļas
- 200 g cukura
- 3 olas
- 100 ml piena
- 50 ml citronu sulas
- 150 g sviesta
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 200 g miltu
- 2 ēdamkarotes magoņu sēklu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamkarote rīvētas citrona miziņas
Glazūrai
- 100 g pūdercukura
- 3 tējkarotes citronu sulas
Pagatavošana
1. Bļodā sajauc sviestu ar cukuru, izmaisi, lai masa kļūst viendabīga.
2. Pa vienai piesit olas, pēc katras mīklu rūpīgi samaisot.
3. Pievieno vaniļas cukuru, citrona miziņu un citronu sulu. Atkal samaisi.
4. Atsevišķā traukā sajauc miltus, magoņu sēklas, cepamo pulveri un sāli.
5. Pakāpeniski sausās sastāvdaļas pievieno mitrajai masai, samaisot, lai izveidojas viendabīga masa.
6. Ieklāj cepamajā formā cepamo papīru vai iezied formas malas ar eļļu. Lej mīklu formā un liec cepties 180 °C. Cep 30–35 minūtes, līdz kūka gatava – zeltaini dzeltena (gatavību pārbauda ar koka irbulīti vai sērkociņu). Ļauj kūkai atdzist.
7. Pagatavo glazūru. Sajauc pūdercukuru ar citronu sulu. Kad kūka atdzisusi, to pārlej ar glazūru.
8. Pasniedz pie tējas vai kafijas.
Mīklai var pievienot žāvētus augļus, rīvētu ingveru, maltas ķimenes vai kanēli.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.