Pirmo pavasara pikniku ēdienkartē līdzās ceptām desiņām un šašlikiem kā punkts uz “i” būs pirmo rabarberu maize, ko izcep jau pirms tam. Ērti uz piknika vietu atgādāt ar visu pannu.

Gatavošanas gaita

Mīklai:

  • 600 g miltu
  • 250 g piena
  • 60–100 g sviesta
  • 60 g cukura
  • 20 g rauga
  • 2 olas
  • 6–8 kardamona graudiņi
  • sāls

Drumstalām:

  • milti, 
  • sviests, 
  • cukurs (vienādās svara attiecībās)

Virsai:

  • rabarberi
  • cukurs
Rabarberu plātsmaize.

Pagatavo rauga mīklu. Sadrupina raugu, pievieno tējkaroti cukura, nedaudz silta ūdens un aptuveni ēdamkaroti miltu. Noliek siltumā, bet ne karstumā. 

Katliņā izkausē sviestu, pielej pienu un uzsilda līdz 37 oC. Pieber cukuru, sāli un samaisa. Pakāpeniski piesijā miltus un pievieno uzrūgušo raugu. Kad mīkla kļuvusi tik bieza, ka ar karoti vairs nevar pamaisīt, sāk mīcīt. 

Labi samīcīto mīklu pārkaisa ar miltiem, apsedz ar dvieli un noliek rūgšanai uz 30 minūtēm. Uzrūgušo mīklu atspiež atpakaļ traukā un uzraudzē vēlreiz.

Kamēr mīkla rūgst, pagatavo drumstalas: miltus samaisa ar cukuru, ieplucina sviestu un masu ar rokām sadrupina, veidojot drumstalas. 

Sagriež rabarberus. Tiem pārkaisa cukuru un atstāj, lai atsulojas. 

Nolej sulu, to ielej glāzē, pievieno mazliet ūdens, un – dzēriens gatavs.

Mīklu liek uz ietaukotas plāts, izveltnē 1,5 cm biezumā. Uzraudzē.

Rabarberus uzber uz mīklas, pārkaisa ar cukuru. Pārber drumstalas un cep sakarsētā cepeškrāsnī.