Uzmundrinošu noskaņojumu radīs košāks sezonāls ēdiens – zaļumi, krāsaini dārzeņi. Dzer sulas, pievieno dzeramajam ūdenim citrusaugļus, piparmētras, rozmarīnu u. c. garšaugus. Bērzu sula noteikti būs uzmundrinošs un organismu attīrošs padzēriens.
Ja esi iedzīvojusies samazinātā hemoglobīna vai dzelzs līmenī – zini, ka arī tas var būt pietiekams iemesls nogurumam. Iekļauj uzturā sarkanos un tumši zaļos dārzeņus – bietes, spinātus, papriku, nātres u. c. Dzelzs labāk uzņemsies, ja būs arī gana skābuma un C vitamīna. Labos garšvielu veikalos un pie dažiem zāļu zinātājiem var nopirkt arī dažādus augu un dārzeņu pulverus. Vasarā arī pati vari pamēģināt tādus sataisīt. Ērti paņem tik pa karotītei un liec klāt, kur vien gribi – pie jogurta, putras, salātu mērces…
Nātru sēklas noteikti jau sen vairs nav domātas vienīgi vistām un veciem zirgiem. Ja pērn neesi pati ievākusi, pameklē garšvielu un “superfūdu” veikalos. Vari saberzt pulverī un pievienot, kam vien vēlies. Vari pagatavot dažādus veselīgos našķus. Piemēram, kādu dienu izmērcēt nātru sēklas smiltsērkšķu sulā un tad visu samaisīt ar medu. Tādu panašķot ik dienas pa karotītei, divām.
Vai tev garšo vinegrets? Tad tev varētu garšot dažādas skābo kāpostu un biešu salātu variācijas. Piemēram, rīvētas vārītas bietes, apmēram tikpat daudz skābēto kāpostu, svaigas (vai ātri applaucētas) smalki sagrieztas nātres, sīpols vai loki un laba eļļa aizdaram. Nātres, ja neesi rūdīta zālēdāja, liec apmēram tikpat, cik lokus.
Vai cilvēkos ejamā versija ar papildu C vitamīnu. Sīpolus vai lokus neliekam. Bet saldētavā noteikti ir aizķērusies kāda dzērvene, cidonija vai smiltsērkšķu oga. Var tāpat salātiem pielikt vai kopā ar eļļu salātu mērcīti uztaisīt.
Košie pavasara salāti
- Redīsi ar visām lapiņām, ja tās vēl maigas, lapu salāti, garšaugi un dažādas ēdamās nezāles (nu, tās, kuras tev pieejamas un garšo). Aizdari ar labu eļļu vai salātu mērcīti. Ja gribi sātīgāku – pievieno vārītu olu, sieru vai sēklas.
- Sarkana paprika, kalē kāposts, nātres, dažādi minizaļumi, saldēti smiltsērkšķi. Aizdari ar labu eļļu. Ja kāro asumu – labi noderēs arī čili pipars. Sātu piedos pievienotas sēkliņas un rieksti.
Un ar ko tad nu tos salātus ēst? Protams, ar nezāļu–dārzeņu plāceņiem, kartupeļu, nātru un siera sacepumu vai iecienīto brokastu maizīti!
PAR ŽURNĀLU "SPĪGANA"
"Spīgana" ir vienīgais ezoteriskas ievirzes žurnāls Latvijā, ko veido nevis žurnālisti, bet nozares praktiķi, daloties ar savām zināšanām, pieredzi un dzīvē pārbaudītiem ieteikumiem. Kopš iznākšanas sākuma (2020. gada februāra) "Spīgana" iepazīstina ar dažādām ezoterikas nozarēm – alternatīvās veselības praksēm, senajām zināšanām un šajā gadsimtā izveidotām sistēmām, kas rūpējas par cilvēka fizisko un garīgo veselumu, sava potenciāla un dvēseles uzdevuma apjautu.
Abonē žurnālu šeit.