Rudens sākumā ķirbis ir dekoratīvs elements istabas dizainā. Bet nedrīkst to uzripināt uz plaukta un aizmirst. Dižoga ir universāla, jo iespēju to izmantot maltītēm ir daudz. Ja šķiet, ka nespēs milzīgo ķirbi pievārēt, jādalās ar draugiem.

Kā saglabāt aizgrieztu ķirbi

Dalīties ar ķirbi ir viens no sirsnīgākajiem rudens priekiem. Bet no ķirbja var pagatavot tik daudz ēdienu, ka katru nedēļas dienu var izdomāt kaut ko citu, un tad ķirbi apēdīs nemanot. Taču, ja vienā reizē neizmanto visu, var mēģināt kādu laiku paglabāt. Jānogriež šķēle un jāatstāj sēklotne. 

Griezuma vietā parādīsies rasas pilītes. Ar nazi tās uzziež visai griezuma vietai, jo šķidrums kā ar līmi aiztaisīs ciet visas ķirbja poras. 

Vēsā vietā tādu šķēli var glabāt ilgāk, protams, neliekot plastmasas maisiņā.

Ķirbis.

Zini!

  • Sviesta ķirbis – salātiem, konserviem, biezenim, dažādiem desertiem, cepšanai.
  • Muskatķirbis – sulām, svaigiem salātiem, konservēšanai, krēmzupām.
  • Ķirbis ‘Ushiki-kuri’ – krēmzupām, biezenim, putrām.
  • Spageti ķirbis – alternatīva makaroniem, var pildīt.
  • Meloņķirbis – sulām.
  • Riekstu ķirbis – svaigiem salātiem, biezeņiem, krēmzupām.
  • Ķirbis Turks turbāns – svaigiem salātiem, var pildīt, sautējumiem.
  • ‘Golias’, ‘Naša Nataša’, ‘Cindarella’ – sulām un salātiem.
  • ‘Pink Banana’ – ievārījumiem un biezeņiem.
  • ‘Blue Hubbard’ – putrām.
  • ‘Delicata’, ‘Hersonas Riekstu’, ‘Lounge de Nice’, ‘Waltham Butternut’ – cepšanai.

Salāti ar apelsīna sulu

Ķirbja salāti ar apelsīnu.
  • 500 g svaiga ķirbja (muskatriekstu, sviesta)
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 ēdamkarote apelsīna sulas
  • medus
  • valrieksti

Ķirbi nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Mērcei sajauc apelsīna sulu, eļļu un medu. Uzlej rīvētajam ķirbim. Uzber apgrauzdētus valriekstus. Salātiem var pierīvēt burkānus, ābolus.

Apelsīna sulu var aizstāt ar cidoniju vai dzērveņu sulu. Olīveļļu var aizstāt ar ķirbju eļļu. Valriekstu vietā izvēlēties sēkliņu maisījumu.

Cepti deserta ķirbīšie

Cepti deserta ķirbīši
  • 3 nelieli ķirbīši
  • 100 g apaļgraudu rīsu
  • 2 āboli
  • sauja rozīņu
  • žāvētas plūmes un aprikozes
  • 200 ml piena
  • 4 tējkarotes sviesta
  • sāls, cukurs
  • olīveļļa

Ķirbīšiem nogriež micītes (1/3), iztīra sēklotni un no iekšpuses un ārpuses apziež ar eļļu.

Rīsus izvāra mīkstus, nokāš un sajauc ar izmērcētām rozīnēm, sagrieztām žāvētajām plūmēm un aprikozēm, kubiņos sagrieztiem āboliem. Pievieno cukuru (to var aizstāt ar medu). Pildījumu liek ķirbju pusītēs, uzmanīgi uzlej pienu, uzliek sviesta piciņas.

Uzliek nogrieztās micītes un cep 200 oC sakarsētā krāsnī, līdz ķirbji mīksti.

Biezzupa ar kausēto sieru

Biezzupa ar kausēto sieru.
  • 700 g ķirbja
  • 1 sīpols
  • 1 purava kāts
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 200 g kausētā siera
  • 1 liela ķiploka daiva
  • malti melnie pipari, sāls
  • zaļumi pārkaisīšanai

Ķirbi sagriež gabaliņos, puravu – ripiņās, sīpolu sasmalcina. Katliņā sakarsē olīveļļu, ieber sagrieztos dārzeņus, mazliet apcep, uzlej ūdeni (vai buljonu), lai pārklāj dārzeņus. Pieber sāli, maltus melnos piparus. Uzliek vāku un lēni vāra, līdz ķirbis izšķīst. Karstu sablendē, iemaisa kausēto sieru un svaigi spiestu ķiploka daiviņu.

Biezzupa garšo ar rupjmaizes grauzdiņiem. Tos var uzkaisīt gatavai zupai. Bagātīgi uzber sagrieztus zaļumus.

Krēmzupa

Ķirbju krēmzupa.
  • 4 porcijas
  • ½ ķirbja
  • 1 kabacis
  • 200 g burkānu
  • 1 sīpols
  • 1–2 pastinaki
  • 30 g svaiga ingvera
  • 3 timiāna zariņi
  • muskatrieksts
  • 200–250 g saldā krējuma
  • sviests
  • gaļas vai dārzeņu buljons
  • nedaudz ķirbju eļļas
  • maizes grauzdiņi
  • dīgsti
  • ķirbju sēkliņas

Kabaci un ķirbi sagriež gabaliņos (ķirbi var nemizot, jo miza satur daudz ekstraktvielu, līdz ar to zupa būs aromātiskāka!) un 20 minūtes cep cepeškrāsnī 200 ºC. Uzkarsētā katlā sviestā apcep lielos gabalos sagrieztus burkānus, pastinakus (tie zupai piešķir bagātīgāku garšu) un sīpolus. Tad pievieno cepeškrāsnī cepto ķirbi un kabaci, pielej buljonu un vāra dārzeņus, līdz tie mīksti.

Pielej saldo krējumu, uzkarsē, pēc tam dārzeņu masu sablendē un izberž caur sietu (to dara, ja ķirbis cepts ar visu mizu). Pasniedzot krēmzupu, uzrīvē nedaudz muskatrieksta, uzber sēkliņas, uzšļaksta mazliet ķirbju eļļas, pievieno maizes grauzdiņus un dīgstus. Ja vēlas, var pasniegt ar sieru vai garnelēm.

Dažādi ķirbji.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.