Protams, jāņogas visgaršīgākās ir no krūma, kad tās jau mazliet pārgatavojušās. Karstā augusta dienā… Bet kas to dos!? Skan omītes balss: “Nolasiet tās ogas! Vārīšu zapti!”
No skāba - par saldu
Maniem mazbērniem visnetīkamākais ir ogu sēkliņas ievārījumā, tāpēc vienmēr vārīšanas laikā ir papildu opcija – izberzt ogas caur sietu. Un nekas nevar būt skaistāks kā caurspīdīgā jāņogu želeja.
Tomēr – var gan! Tās ir saldētas ogas ar visiem kātiņiem, kas ir lieliska dekorācija jebkuram desertam. Jāņoga ir arī kā alternatīva dzērvenēm. No tām sanāk gan lielisks uzputenis, gan ievārījums ruletītēm. Kāds pavārs man iemācīja jāņogās marinēt gaļu. Arī svaigajiem salātiem piebērta jāņogu sauja dos patīkamu skābuma noti.
Der zināt!
- Jāņogu ievārījumu atmaidzinās zemenes, persiki, banāni, avenes, kivi.
- Jāņogas + upenes + apelsīns + cukurs = t.s. Kamberlendas ievārījums, kas sader ar gaļas ēdieniem vai pastēti. Ja ievārījumā iemaisa sinepes un sarkanvīnu, sanāks lieliska mērce.
- Jāņogu ievārījums ir gana stiprs, ziemā tas lieliski garšo ar ceptu kamambēra sieru.
- No baltajām jāņogām gatavota želeja vai sīrups būs gandrīz caurspīdīgs.
- Jāņogās ir daudz pektīna, tāpēc no tām var viegli pagatavot biezu marmelādi, stingru želeju.
Jāņogu un vaniļas tarte
Mīklai:
- 130 g miltu
- 80 g sviesta
- 25 g kokosriekstu eļļas
- 50 g cukura
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 130 g jāņogu
- 200 g bieza krējuma
- 125 g maskarpones siera
- 40 g cukura
- 2 olas
- 1 vaniļas pāksts
Pagatavošana
Samīca mīklu, saveļ to bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm ieliek ledusskapī. Cepamveidnē (Ø 28 cm) ieklāj cepampapīru. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.
Mīklu plāni izrullē. Lai to vieglāk izdarīt, virsmu nokaisa ar miltiem. Mīklu ieklāj veidnē un sadursta ar dakšiņu. Liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.
Cepeškrāsnī temperatūru samazina līdz 150 grādiem.
Jāņogas nomazgā, nosusina, notīra no kātiņiem. Vaniļas pāksti pārgriež, ar naža neaso pusi izkasa mīkstumu. To pievieno biezajam krējumam, maskarpones sieram, piesit olas un pieber cukuru. Samaisa. Masu liek uz atdzisušas tartes pamatnes, uzber jāņogas un cep cepeškrāsnī 35 minūtes.
Ievārījums ar rozīnēm
- 3 kg sarkano jāņogu
- 2 kg ievārījumu cukura
- 2 glāzes rozīņu
Jāņogas noskalo, pievieno noskalotas rozīnes un cukuru. Nepārtraukti maisot, uzvāra un turpina vārīt 5 minūtes. Uzmanīgi nosmeļ putas. Sapilda burkās, aizvāko.