Garda un skaista uzkoda. Padoms - ja šo plānots gatavot tikai pēc pāris dienām, veikalā jāmeklē smagāks un cietāks auglis ar vienmērīgi gludu, nebojātu mizu bez brūniem plankumiem un iespiedumiem. Istabas temperatūrā tas nogatavosies pāris dienās.

Sastāvdaļas

  • 2 avokado
  • 100 g garneļu
  • neliels sarkanais sīpols
  • 2 selerijas kāti
  • 8 olīvas bez kauliņiem
  • sula no puscitrona 

Mērcei:

  • 4 ēdamkarotes majonēzes
  • 4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 1 ēdamkarote kečupa
  • raudene

Pagatavošana

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, ar karoti uzmanīgi (netraumējot miziņu) izņem mīkstumu, ko sagriež kubiņos un apslaka ar citrona sulu. 

Garneles noskalo ar aukstu ūdeni, notecina un pievieno avokado gabaliņiem. 

Selerijas kātus sagriež kubiņos. Smalki sagriež olīvas un sasmalcina sīpolu. Visu liek bļodā pie avokado un garnelēm. No majonēzes un pārējām mērces sastāvdaļām sajauc mērci. Ja vajag, pieber sāli un piparus. Pievieno sagrieztajiem dārzeņiem un garnelēm un samaisa. Ar salātiem pilda izdobtās avokado miziņas. 

Kā izvēlēties

Gatavs avokado ir tikai mazliet mīksts, ar stingru struktūru. Ja, iespiežot miziņā ar pirkstu, paliek iedobīte, auglis jau ir par mīkstu, un sagriežot varēs redzēt brūnu putrveidīgu masu. Kvalitatīvu, gatavu, kvalitatīvu avokado var glabāt ledusskapī piecas dienas, bet tad gan auglis sāk kļūt tumšāks un zaudēs aromātu. 

Avokado.

Kā izmantot

  • Gatava avokado mīkstumu saspaida ar dakšiņu, piespiež mazliet citrona sulu, sāli, melnos piparus, un smēriņš, ko likt uz maizītes, ir gatavs. Taču tikpat garšīga ir vienkārši avokado šķēle uz rupjmaizes.

Avokado ēd svaigu. Termiski apstrādāts, tas var kļūt rūgts. 

  • Avokado sagriež mazos kubiņos un pievieno zupai, kas jau ielieta šķīvī. Ideāli sader ar melno pupiņu zupu.
  • Tas bagātinās makaronus ar sieru. Kad rīvētais siers jau mazliet pakusis uz makaroniem,  uzkaisa  smalki  sagrieztus  avokado gabaliņus.
  • Plānas avokado šķēlītes uzliek siltai picai. 
  • Avokado ir veselīga un garšu bagātinoša piedeva salātiem. 
  • Populāra ir avokado mērcīte – gvakamole. Variāciju ir daudz, bet tradicionālā – sablendē avokado, tomātus, sīpolus, koriandra zaļumus, pievieno laima sulu, čili, sāli, maltas ķimenes un melnos piparus.
  • Ideāla ir avokado savienība ar garnelēm un vistas gaļu.
  • Avokado saskarsmē ar gaisu ātri vien sāk melnēt, tāpēc ēdienam to pievieno īsi pirms pasniegšanas. Var sagrieztu avokado apslacīt ar citrona vai laima sulu. Ir metode, ka pagatavotajā smēriņā ieliek izņemto avokado kauliņu – tad masa tik ātri nemainīšot krāsu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.