Visizplatītākais kāpostu pārstrādes veids mājas apstākļos ir skābēšana jeb fermentēšana. Mazliet piepūles, un ikdienā būs iespējams ģimenei vārīt zupu, gatavot svaigus salātus vai ko citu no pašu skābētiem kāpostiem!
Pirmoreiz – piecu gadu vecumā
Vairāku gadu pieredze kāpostu fermentēšanā ir tērvetniecei, zīmola Virtuves burvestības īpašniecei Ilzei Vilciņai. “Jau agrā bērnībā asistēju mammai un vecmammai, kad viņas skābēja kāpostus. Atceros, kā mani, piecgadīgu meitēnu, iecēla koka mucā, lai es ar jauniem gumijas zābaciņiem kājās bradāju kāpostus, lai tiem izdalītos sula,” stāsta Ilze. “Kad pārcēlāmies uz dzīvi Tērvetes pagasta Liepdaros, mamma nepieļāva domu, ka mēs varētu skābētos kāpostus pirkt veikalā. “Jāskābē pašiem!” viņa strikti noteica.”
Kāposti tiek izaudzēti savā saimniecībā. Pirms liktenīgās vētras un krusas, kas augusta sākumā īpaši skarbi plosījās Tērvetes pusē, šķitis, ka būs lieliska kāpostu raža. Taču dabas stihija pamatīgi sakapājusi nenobriedušās galviņas. “Tagad varēju piepildīt tikai divus desmitlitru spaiņus,” smagi nopūšoties, teic Ilze.
Skābēšanai viņa izmanto vēlīno šķirņu kāpostus ar cietām, veselām galviņām, audzē divu šķirņu kāpostus: ‘Krautkaiser’ F1 un ‘Agressor’ F1.
Ēvelē, blīvē un noslogo
Kāpostiem izgriež kacenus, noņem visas zaļās un bojātās lapas. Tad galviņu sagriež vairākās daļās un sīki saēvelē. “Es saēvelētos kāpostus pamazām lieku lielā bļodā un sajaucu ar sāli un ķimenēm.
Uz 10 kilogramiem kāpostu ņemu 100 gramu vārāmā sāls un tējkaroti ar kaudzi ķimeņu.
Man negaršo pārāk sāļi skābētie kāposti, tāpēc sāli pievienoju ļoti maz,” savu izvēli pamato Ilze un piebilst, ka parasti receptēs tiek norādīts lielāks sāls daudzums. “Var jau to pievienot vairāk un tad pirms ēdiena gatavošanas kāpostus nomērcēt. Taču tādā gadījumā labās baktērijas paliks ūdenī.”
Sasmalcinātos kāpostus liek traukā ne pārāk biezās kārtās un noblīvē. “Es to daru ar rokām, nevis koka stampiņu. Kāpostus maigi piespiežu, līdz sāk izdalīties sula. Noteikti nevajag berzt vai mīcīt – tad kāposti var sanākt mīksti,” viņa brīdina.
Tādā veidā trauku piepilda līdz augšai un noblīvē tā, lai virs kāpostiem paliktu aptuveni 10 cm augsta nepiepildīta telpa. Virsu nosedz ar divām trim kārtām tīru kāpostu lapu, uzliek koka ripu, uz tās slogu – akmeni vai ar ūdeni piepildītu burku. Slogam jāpiespiež ripa pie kāpostiem tā, lai virs ripas būtu kāpostu sula.