Gādājot ogu krājumus ziemai, nedrīkst aizmirst brūklenes! Klasiska latviešu virtuves tradīcija ir brūkleņu un ābolu ievārījums, kurā apvienojas patīkams un neuzbāzīgs saldums, skābenums un viegls rūgtumiņš.
Šis ievārījums lieliski garšo ar parastajām vai kartupeļu pankūkām, arī kopā ar asinsdesu vai cepeti. To var izmantot drumstalu maizes, rupjmaizes kārtojuma gatavošanai, arī tortēm un kūkām.
Sastāvdaļas
- 2 kg brūkleņu
- 1 kg ābolu
- 1,5 kg cukura
- 200 ml ūdens
- 2–3 krustnagliņas
- ½ kanēļa standziņas
- apelsīna miza
Pagatavošana
Brūklenes nomazgā, aplej ar aukstu ūdeni un mērcē 2–3 stundas, lai noņemtu rūgtumu. Pēc tam ieber sietā un notecina ūdeni.
No cukura un ūdens gatavo sīrupu, tam pievieno krustnagliņas, kanēļa standziņu un dažas apelsīna mizas. Sīrupā ieber brūklenes un vāra uz lēnas uguns, kamēr tās kļūst tumšā nokrāsā. Neilgi pirms vārīšanas beigām pieber šķēlītēs sagrieztus ābolus un raugās, lai tie nesavārās.
Karstu ievārījumu lej sterilās burkās un aizvāko.