Jūlijs ir laiks, lai dotos uz pļavu un ievāktu vērtīgos ārstniecības augus pelašķus.
To dara sausā, siltā laikā. Augus žāvē, sasietus saišķīšos, labi vēdināmā un no saules pasargātā vietā.
Pelašķa bioloģiski aktīvās vielas rosina ēstgribu un gremošanas sulu sekrēciju,
novērš spazmas un gāzu uzkrāšanos zarnās, pazemina temperatūru un arteriālo asinsspiedienu, savelk dzemdes muskulatūru, aptur asiņošanu, neradot trombu veidošanās risku, veicina brūču dzīšanu.
Tām ir arī pretiekaisuma, baktericīda, antialerģiska iedarbība.
Pelašķu tēja
1–2 tējkarotes pelašķu aplej ar 200 ml verdoša ūdens. Ļauj nostāvēties 10–15 minūtes, pēc tam izkāš caur sietiņu. Tēju dzer līdz 3 tasēm dienā starp ēdienreizēm ne ilgāk par 4 nedēļām.