Lūdzu, publicējiet receptes, ko gardu varētu pagatavot no jaunpiena! Jautā Lilita Preiļos.
Par jaunpienu dēvē pienu, ko izslauc no gotiņas pirmajā, otrajā un trešajā dienā pēc teliņa piedzimšanas. Tajā ir visas nepieciešamās vielas, kas palīdz mazulim nostiprināt imūnsistēmu un pielāgoties dzīvei šajā pasaulē. Piemēram, jaunpienā ir desmitreiz vairāk vitamīnu un līdz sešām reizēm vairāk olbaltumvielu nekā parastajā pienā, tāpēc tas ļoti labi sarec bez papildu piedevām un cepoties kļūst stingrs kā omlete.
Jāiegaumē, ka pirmās un otrās dienas jaunpiens jāatšķaida ar pienu vai ūdeni (pirmās dienas uz pusēm, otrās dienas – ar trešdaļu), citādi cepot būs sīksts un nebaudāms, bet trešās dienas jaunpienu var cept tāpat. Jaunpienu pievienojot olu vietā, var pagatavot gardas pankūkas, sacepumus, omleti, pudiņu, kūkas, klimpas.
Pudiņš ar kanēli
(6 porcijas)
• Litrs pirmās vai otrās dienas jaunpiena
• 300 ml piena
• 80 g brūnā cukura
• ½ tējkarotes kanēļa
Mērcei
• 500 ml sasaldētu aveņu vai zemeņu
• 50 g cukura
• ¼ tējkarotes malta kardamona
Jaunpienam pievieno pienu, 40 g cukura un maisa, līdz tas izkusis. Lej ar cepampapīru izklātā veidnē vai vairākās mazās veidnītēs. Cep līdz +160 °C sakarsētā cepeškrāsnī, līdz virspuse kļūst zeltaini brūna. Veidnē jāpiepilda vien 2/3 tilpuma, jo cepoties jaunpiens paceļas.
Pagatavo mērci, atkausējot avenes vai zemenes un samaisot kopā ar cukuru un maltu kardamonu. Otru pusi cukura sajauc ar kanēli un uzkaisa izceptajam un vēl karstajam pudiņam. Kad pudiņš atdzisis, to sagriež gabalos un pasniedz ar ogu mērci.
Maigs pudiņš ar safrānu
(8 porcijas)
• Litrs pirmās dienas jaunpiena
• Litrs piena
• 200 g cukura
• 2 šķipsnas safrāna stīdziņu
• ½ tējkarotes malta kardamona
Mazā katliņā uzsilda 100 ml piena un pievieno safrāna stīdziņas, ļaujot tām 10 minūtes uzbriest un iekrāsot pienu. Bļodā sajauc jaunpienu ar pienu, pievieno cukuru un maisa, līdz tas izkusis (ja izmanto otrās dienas jaunpienu, litru atšķaida tikai ar puslitru piena, bet trešās dienas jaunpienu var neatšķaidīt). Tad pievieno maltu kardamonu un safrānu ar pienu. Lej metāla veidnē, lai tvaicētu: apakšā lej ūdeni un tvaicē, līdz piens sarecējis. Atdzesē un pasniedz ar skābu ogu mērci. Ledusskapī var uzglabāt 3–5 dienas. Šis pudiņš atšķirībā no krāsniņā ceptā ir daudz maigāks.
Omlete
(2–3 porcijas)
• 800 ml pirmās dienas jaunpiena
• 250 ml piena
• 100 g žāvētas gaļas vai kvalitatīvas desas
• Tomāts
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½ tējkarotes sāls
• Šķipsniņa kurkumas
• Zaļumi – lociņi, dilles, pētersīļi
Žāvēto gaļu vai desu apcep, pievieno jaunpienu, sāli un piparus, apmaisa, uzliek pannai vāku un uz vidējas uguns sutina, līdz jaunpiens sāk sarecēt (trešās dienas jaunpienam ieteicams pielikt pāris ēdamkarošu kviešu vai zirņu miltu, ko sākumā iemaisa mazā šķidruma daudzumā un pēc tam visā pienā). Tad pieber smalki sagrieztu tomātu, apmaisa, izslēdz uguni un uzkaisa zaļumus.
Sacepums ar gaļu un kartupeļiem
(3–4 porcijas)
• Litrs otrās dienas jaunpiena
• 150 g žāvētas gaļas vai kvalitatīvas desas
• 6 lieli kartupeļi
• 20 ml olīveļļas
• Zaļumi – lociņi vai dilles
• ½ –1 tējkarote sāls
• Šķipsniņa maltu melno piparu
Kartupeļus notīra un sarīvē uz rupjas rīves. Gaļu vai desu sagriež strēmelītēs. Jaunpienam pieber sāli un piparus. Veidni ieziež ar olīveļļu (var izmantot vienu lielu veidni vai vairākas mazas) un lej tajā pusi jaunpiena, tad liek kārtām kartupeļus, gaļu, zaļumus un uzlej atlikušo jaunpienu. Cep līdz +170 °C uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz sacepums kļuvis zeltaini brūns (ja, ar sērkociņu iedurot sacepumā, nekas nelīp klāt, ir gatavs). 15 minūtes atdzesē un pasniedz galdā.
- No jaunpiena var gatavot arī klimpas (300 ml jaunpiena plus ēdamkarote kviešu miltu). Uzvāra pienu vai melleņu ķīseli, un, jaunpienu lejot tievā strūkliņā, veidojas garenas klimpas, ko liek vārošā ūdenī. Kad klimpas pacēlušās virspusē, tās pavāra pāris minūšu.
- Tāpat no jaunpiena var gatavot visdažādākās kūkas ar augļiem un ogām vai bez tiem. Pamata recepte ir vienkārša – jaunpienu samaisa ar kviešu miltiem, lai būtu vidēji šķidra masa, pievieno citrona sulu, cukuru un garšvielas pēc izvēles (kanēli kopā ar muskatriekstu, kardamonu vai vaniļas cukuru). Var piebērt arī ābolu gabaliņus, ogas vai sukādes. Cep cepeškrāsnī un pasniedz atdzesētu.
- Pirmās dienas jaunpienu var atšķaidīt nevis ar govs pienu, bet gan ar kokospienu – tad sacepumam būs patīkama riekstu garša.
Svarīgi
Cepot jaunpienu, nedrīkst bieži virināt cepeškrāsns durtiņas, lai sacepums nesakrītas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem