“Ziemassvētki ir laiks, kad sanākam kopā visa ģimene – atbrauc bērni, arī vecākā meita ar savējiem no Vācijas, ierodas mana māsa un brālis ar ģimenēm,” atklāj restorāniņa "Pipardilles" saimniece šefpavāre Ineta Grēniņa.

“Šajos svētkos tradicionāli gatavoju kuģeli, kas nāk no manas bērnības, to pasniedzu ar brūkleņu ievārījumu. Cepu cepeti un asinsdesas, ir arī pelēkie zirņi ar cauraudzīti, taču es tos papildinu ar pupiņām un ķirbi,” tā Ineta.

Inetas Grēniņas ieteiktie ēdieni

Šmorēts trusis ar āboliem

Šmorēts trusis ar āboliem.
  • trusis
  • žāvēti āboli
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • piparu graudi
  • kanēļa standziņa
  • sviests cepšanai
  • 200 ml saldā krējuma mērcei
  • 1 ēdamkarote jāņogu želejas
  • 4–5 ēdamkarotes kalvadosa

Marinādei:

  • 1 burkāns
  • 1 neliela selerijas sakne
  • 1 sīpols
  • 2–3 pētersīļa zariņi
  • 1 timiāna zariņš
  • 1 lauru lapa
  • 8 piparu graudi
  • 3–4 krustnagliņas
  • 300 ml ābolu sulas
  • 300 ml baltvīna
  • 50 ml ābolu etiķa

Burkānu, seleriju, sīpolu un pētersīļus sakapā, sajauc ar pārējām marinādes sastāvdaļām. Trusi sadala gabalos, liek marinādē un nakti notur ledusskapī.

Marinādi nolej, bet neizlej. Truša gabaliņus nosusina, liek sautējamā katlā un apcep sviestā. 

Uzlej kalvadosu, aizdedzina un viegli apbrūnina. 

Tad pievieno sīpolus, ķiplokus, piparus un dārzeņus, kas bija pievienoti marinādei (burkāns, selerija, sīpols, pētersīļi), pārlej marinādi un sautē. Kad trusis pusgatavs, pievieno kalvadosā izmērcētus žāvētos ābolus, jāņogu želeju un kanēļa standziņu. Turpina sautēt aptuveni stundu, līdz gaļa mīksta. Jāņem vērā, ka mājās audzēts trusis šmorēsies ilgāk nekā veikalā pirktais.

No šmora nolej šķidrumu, izņem piparus, kanēļa standziņu, pārējo sablendē, pievieno saldo krējumu, kalvadosu, pārlej trusim un pasautē.

Cigoriņi ar fenheli, topinambūru un rozīnēm

Cigoriņi ar fenheli, topinambūru un rozīnēm.
  • cigoriņa galviņa vai salātu maisījums
  • 1 saldskābs ābols Granny Smith
  • 1 fenhelis
  • 1 topinambūrs
  • 100 g rozīņu
  • rieksti (valrieksti, pekanrieksti vai citi)

Sīrupam:

  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • 6–7 ēdamkarotes balzametiķa
  • 3 ēdamkarotes cukura

Mērcei:

  • citrona sula
  • nedaudz cukura
  • eļļa

No balzametiķa, cukura un ūdens uzvāra sīrupu, ieber tajā rozīnes un vāra, līdz šķidrums iztvaikojis, bet rozīnes piesūkušās ar sīrupu.

Ābolu un fenheli sagriež plānās šķēlēs, topinambūru sarīvē, kārto uz cigoriņa lapām vai salātu maisījuma, pārber rozīnes un pārlej citronu mērci.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.