Sprirālveidīgie fusilli tipa makaroni ar vistiņu būs labs pusdienu vai arī vakariņu ēdiens.

Reklāma

Makaronu pagatavošanas nianses

Makaronu formai ir praktiska nozīme, jo tā pasaka priekšā, kāda būs saderība ar mērci. Jo raupjāka un izliektāka ir pastas virsma, jo tā labāk uzsūc un notur mērci. 

Piemēram, spageti, kas ir ar gludu virsmu, bez izliekumiem, labi sader ar vieglām un šķidrām mērcēm. Tā var būt tomātu mērce ar baziliku, uz olīveļļas bāzes gatavota mērce ar ķiplokiem, svaigiem pētersīļiem un čili pārslām, arī pesto. 

Savukārt pasta ar dažādiem izliekumiem un dobumiem lieliski sader ar biezām un krēmīgām mērcēm, jo labi tās uzsūc. 

Piemēram, piltuvveidīgās pastas – penne un rigatoni, spirālveida fusilli – draudzējas ar siera un krējuma, ar dārzeņu un gaļas mērci. Arī plakanās lentīšveida pastas – tagliatelle, pappardelle, fettucinne – vislabāk sader ar bagātīgām gaļas vai sēņu mērcēm.

Kā ieteicams vārīt

Noteikti jāizvēlas liels katls, lai makaroniem būtu pietiekami daudz vietas un tie vāroties nesaliptu. Svarīgs arī ūdens daudzums – uz 100 gramiem makaronu vajadzēs aptuveni litru ūdens. Tos katlā liek tikai tad, kad ūdens vārās. Sāli pievieno diezgan dāsni – aptuveni divas tējkarotes uz litru ūdens. 

Eļļu gan nelej klāt ūdenim, jo tā nosēžas uz makaroniem un traucē iesūkties mērcei, ko parasti pasniedz ar pastu. 

Neilgi pirms vārīšanas laika beigām (tas norādīts uz makaronu paciņas) pārbauda produkta gatavību. Pastai jābūt mīkstai ar nedaudz stingru vidiņu. Šādu gatavības pakāpi dēvē par al dente.

Kad makaroni gatavi, tos lej sietā un notecina. Ar aukstu ūdeni neskalo, jo tad makaroni ne vien kļūst auksti, bet tiem arī tiek noskalota ciete un tie vairs nespēs kārtīgi uzsūkt mērci.

Fusilli ar vistas filejas strēmelītēm

  • 400 g fusilli makaronu
  • 400 g vistas filejas
  • 450 g konservētu tomātu gabaliņos
  • 2 sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 30 g rīvēta Parmas siera
  • 3 ēdamkarotes saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 3 ēdamkarotes svaigi kapāta bazilika
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Spirālveidīgos makaronus fusilli izvāra al dente katlā sālsūdenī. Vistas fileju sagriež plānās strēmelītēs. Sīpolus un ķiplokus sagriež sīkos kubiņos.

Pannā uzkarsē eļļu un apcep filejas strēmelītes. Pievieno sīpolu un ķiploku kubiņus un nedaudz pasautē. Tad pieliek tomātu gabaliņus ar sulu un iemaisa saldo krējumu. Vāra uz vidējas uguns 2–3 minūtes. Iemaisa Parmas sieru, pēc garšas pieber sāli un piparus. Makaronus nokāš un sajauc ar mērci. Pasniedz, pārkaisītus ar baziliku.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.